Stire

Zerind – progres bazat pe fonduri europene şi guvernamentale (FOTO)

19.03.2024 ⋅ 0 comentarii


Sub conducerea primarului liberal Alexandru Șimandi, administrația de la Zerind a adoptat o abordare proactivă, înțelegând că dezvoltarea infrastructurii locale necesită sprijin financiar substanțial. În urma vizitei pe care a făcut-o în comună, deputatul liberal Glad Varga susține că prin intermediul proiectelor finanțate atât din surse europene, cât și guvernamentale, comuna a experimentat o ascensiune remarcabilă, aducând beneficii pentru întreaga comunitate.

„Fondurile transfrontaliere reprezintă un catalizator esențial pentru dezvoltarea durabilă și îmbunătățirea condițiilor de viață în comuna Zerind. Prin intermediul programului Interreg V-A România – Ungaria, s-au obținut resurse financiare în valoare de aproape 490 mii euro, cu scopul de a spori rezistența la dezastre în zona transfrontalieră dintre Zerind și Ujkigyos. Aceste fonduri au fost direcționate către achiziționarea de autovehicule specializate pentru stingerea incendiilor, consolidând astfel sistemul de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență”, a scris pe Facebook deputatul Glad Varga.

Investiţii în dezvoltarea şi bunăstarea comunităţii

Modernizarea infrastructurii, învăţământul local, bunăstarea vârstnicilor se numără printre priorităţile de finanţare.

Reabilitarea drumurilor s-a realizat prin fonduri obţinute din PNDR, investiţiile depăşind 7,2 milioane lei. Prin PNI „Anghel Saligny", s-a asigurat un sprijin financiar de peste 11,7 milioane lei pentru modernizarea și îmbunătățirea infrastructurii rutiere, inclusiv a unor străzi principale și a Drumului Comunal 120.

Un proiect semnificativ aflat în derulare vizează extinderea sistemului de alimentare cu apă și canalizare menajeră, fondurile necesare, în valoare de aproape 16 milioane lei, provenind din PNDL. În prezent se lucrează la extinderea rețelei de apă cu peste 8000 m și a rețelei de canalizare cu aproape 15.000 m, realizându-se 242 branşamente la rețeaua de apă și 618 racorduri la canalizare în Zerind și Iermata Neagră. Proiectul mai presupune realizarea unor stații de pompare a apei uzate, a unei stații de epurare și înlocuirea grupului de pompare și rezervorului de apă de la gospodăria de apă.

În ceea ce priveşte educaţia, prin intermediul unui proiect finanțat de POC s-au obținut aproape 348 mii lei pentru achiziția de echipamente IT pentru elevii și cadrele didactice din învățământul preuniversitar. Au fost cumpărate 110 tablete, 15 laptopuri, nouă camere web, nouă table interactive, nouă routere wireless și nouă sisteme all-in-one. Tot pentru școală a fost câștigat un proiect finanțat de POIM cu 133 mii lei pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar de stat cu echipamente de protecție medical, care să asigure un mediu sigur elevilor.

Înţelegând sprijinul pentru persoanele vârstnice, administraţia locală a obţinut un proiect POCU de peste 4,2 milioane lei, fondurile fiind direcționate către furnizarea de servicii sociale de înaltă calitate, inclusiv îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice și înființarea unui centru de zi dedicat acestora. În paralel, au fost atrase resurse prin POR, în valoare de peste 3,1 milioane lei, pentru a sprijini și dezvolta aceste initiative, reflectând angajamentul față de protejarea și îmbunătățirea calității vieții persoanelor vârstnice din comunitate.

Modernizarea, renovarea și dotarea căminului cultural, ca spaţiu comunitar pentru activităţi culturale, educaţionale şi sociale, s-a realizat prin fonduri PNDR în valoare de peste 2,1 milioane lei.

În paralele, reabilitarea și modernizarea sediului primăriei și a bibliotecii se realizează cu ajutorul unei finanțări de aproape 2,8 milioane lei din PNRR.

Mediul înconjurător - prioritate pentru Zerind

Un centru de colectare prin aport voluntar se va realiza printr-o finanțare de peste 4,5 milioane lei din PNRR, iar pentru amplasarea de stații de reîncărcare destinate autovehiculelor electrice a fost câștigat un proiect finanţat de AFM cu aproape 390 mii lei. Scopul acestui proiect îl reprezintă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, în cadrul proiectului Zerindul Verde a fost obținută o finanțare de la AFIR în valoare de peste 195 mii lei pentru creșterea eficienței energetice a bazei sportive prin reducerea consumului energetic din surse neregenerabile, ceea ce presupune instalarea unui sistem fotovoltaic. Mai mult, a fost depus un proiect la Fondul pentru Modernizare, în valoare de peste 2 milioane lei, pentru înființarea unui parc fotovoltaic, panourile fotovoltaice prevăzute a fi instalate urmând să aibă o putere de 300kw. Modernizarea sistemului de iluminat public este o altă investiţie pentru mediu, care se va realiza cu o finanțare de la AFM în valoare de peste 1,1 milioane lei, în cadrul Programului privind sprijinirea eficienței energetice și gestionării inteligente a energiei.

Proiecte pentru un viitor durabil

În spiritul principiilor liberale de atragere a investițiilor și stimulare a creșterii economice, autoritățile locale au luat decizii pentru a sprijini viitorul durabil al orașului. Prin intermediul PNRR, o finanțare de 78.000 euro a fost obținută pentru realizarea unor studii de fundamentare și elaborarea documentației PUZ pentru un parc industrial cu dotările aferente, dar și pentru transpunerea în format GIS al PUZ. Totodată, pentru actualizarea PUZ și a regulamentului local de urbanism s-a obținut o finanțare de 140 mii euro tot prin PNRR. Aceste eforturi vor facilita atragerea de investitori și crearea de locuri de muncă şi vor consolida și dezvoltarea economică a regiunii.

În ceea ce privește dotarea și îmbunătățirea facilităților recreative și sportive, autoritățile locale își propun să obțină finanțare de la CNI pentru construirea unei săli de sport cu o tribună de 180 de locuri.

„Aceste inițiative nu numai că au modernizat și îmbunătățit infrastructura, ci au deschis şi noi oportunități de creștere și prosperitate pentru locuitorii Zerindului. Prin implicarea activă a administraţiei locale în atragerea și gestionarea eficientă a fondurilor, Zerindul continuă să se dezvolte ca un exemplu de bune practici și în utilizarea resurselor financiare pentru beneficiul comun”, a încheiat deputatul Glad Varga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro