Virozele și gripa fac ravagii: mii de arădeni au ajuns de urgență la spital din cauza afecțiunilor respiratorii; ȘASE persoane cu GRIPĂ au MURIT
12.01.2024 ⋅ 0 comentarii
Virozele și gripa fac ravagii la Arad. Asta, în condițiile în care Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean este sufocată din cauza numărului mare de bolnavi care îi trec pragul, în mai puțin de o lună aproximativ 4.400 de arădeni având nevoie de investigații în regim de urgență. În ceea ce privește cazurile de gripă, până în momentul de față au fost confirmate 40, iar șase pacienți au MURIT.
În această perioadă, în plin sezon al afecțiunilor respiratorii, câte 220 de pacienți se prezintă, zilnic, în Unitatea de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, ceea ce înseamnă 10 pacienți pe oră! În intervalul 20 decembrie 2023 - 10 ianuarie 2024, aproximativ 4.400 de pacienți au necesitat investigații medicale în regim de urgență. Comparativ cu perioada 20 octombrie – 10 noiembrie 2023, numărul cetățenilor care s-au prezentat în UPU a crescut cu 720. Marea parte a diagnosticelor – 1.202, atât în cazul adulților (865) cât și al copiilor (337), a fost reprezentată de afecțiunile respiratorii de sezon – viroze, pneumonii, gripă și așa mai departe.
„Acest număr crescut de pacienți cu infecții virale respiratorii, însoțite de alterarea stării generale de sănătate, a condus la aglomerarea UPU și a ridicat numeroase probleme de gestionare și separare a fluxurilor de pacienți, de izolare a celor infectați, probleme cu asigurarea personalului din UPU (și noi suntem oameni și ne-am îmbolnăvit), probleme care s-au tradus prin creșterea marcată a timpilor până la preluarea pacienților din triaj, timpilor pentru investigații și stabilizarea pacienților precum și, mai ales, de găsire a unui loc de internare pentru acești pacienți. Pentru numeroase cazuri, după realizarea evaluării și stabilizării corespunzătoare, am fost nevoiți să temporizăm pacienții peste 24 de ore în UPU, (cu administrarea tratamentului corespunzător), până la găsirea unui loc pentru internare. De asemenea au fost mulți pacienți care au necesitat ventilație mecanică, non-invazivă sau chiar invazivă. Toate aceste probleme au fost observate și în Unitățile de Primire a Urgențelor din întreaga țară și chiar la nivel european, iar având în vedere faptul că de luni a reînceput școala, ne așteptăm la un nou val de infecții respiratorii, mai ales în rândul copiilor”, a explicat dr. Radu Jipa, medic șef Unitatea Primire Urgențe a SCJU Arad.
40 de pacienți au fost confirmați cu virusul gripal A H1
Mai trebuie spus că în aceste condiții, secțiile de Pneumologie, Infecțioase Copii și Adulți și pediatriile tratează, în cea mai mare parte pacienți cu afecțiuni respiratorii de sezon.
De la sfârșitul lunii noiembrie și până în prezent, în urma testărilor rapide efectuate în secțiile spitalului, pentru depistarea virusului gripal, au fost trimise, 53 de probe la Institutul Cantacuzino pentru confirmarea infecției cu acest virus.
În urma analizelor efectuate la institut, 40 de pacienți au fost confirmați cu virusul gripal de tip A H1, jumătate dintre ei fiind copii, cu vârsta între 1 și 10 ani. Potrivit medicilor, dintre pacienții infectați cu acest virus doar doi sunt vaccinați o fetiță de șapte ani din municipiu și un băiat de cinci ani din Sântana.
„Din nefericire, de la debutul infecțiilor gripale, au fost înregistrate șase decese, patru dintre ele la pacienți cu vârsta de 52, 61, 67 și 68 de ani, iar două în cazul mămicii și a fătului care au decedat, la începutul lunii decembrie, la maternitate”, au ținut să menționeze reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.
Medicii de specialitate recomandă prezentarea la medicul de familie de la primele simptome - febră sau stare febrilă, dureri în gât, tuse seacă, dureri de cap, corporale sau musculare, oboseală, vărsături, diaree – pentru stabilirea unui tratament adecvat și imediat.