„Vin la Curte” își deschide porțile la sfârșitul săptămânii
09.10.2024 ⋅ 0 comentarii
O nouă ediție a evenimentul „vin la Curte”, o ocazie specială dedicată culturii vinului și promovării Podgoriei Miniș-Măderat, se va desfășura în perioada 11-13 octombrie, începând cu ora 18.00, în spațiul expozițional al Complexului Muzeal Arad, situat în Palatul Cultural (intrarea dinspre Parcul Copiilor). Pe parcursul evenimentului de la muzeu va fi deschisă o expoziție cu obiecte legate de tradiția viticolă a Podgoriei Aradului.
Bunurile de patrimoniu, care fac parte din colecția de etnografie a Complexului Muzeal Arad, evidențiază câteva aspecte ale viticulturii practicată încă din vechime pe meleagurile noastre, în special în zona Podgoriei Aradului, renumită pentru vinurile albe și roșii de masă de la Miniș – Ghioroc și Mâsca – Măderat. Piesele etnografice prezentate sunt unelte folosite în dogărit, meșteșugul care produce recipientele pentru păstrat vinul - butoaiele, precum rindele de diferite tipuri, doage, cercuri de fier sau „șeitău” (presă), obiecte de ceramică, căni de vin, pahare și tipărituri de popularizare a culturii viței de vie și a producerii vinului, revista „România viticolă”.
Cu prilejul acestei ediții a evenimentului „vin la Curte", expozițiile muzeului vor avea un orar special, fiind deschise între orele 10.00-18.00.
Participanții la eveniment vor putea face o captivantă călătorie în trecut, în secția de arheologie, recent inaugurată. Importantele vestigii arheologice descoperite și informațiile obținute de arheologii arădeni se regăsesc în expoziția de arheologie a Complexului Muzeal Arad. Un punct focal al expoziției de arheologie este cel al sălii imersive. Aici, vizitatorii vor putea face o călătorie captivantă în trecut, în fortificația Epocii Bronzului de la Sântana-Cetatea Veche. În sala tezaurului sunt expuse piesele de valoare ale colecției muzeului arădean: podoabe de aur, monede antice, accesorii vestimentare. Accesul în expoziția de arheologie se face dinspre Bulevardul Dragalina.
Muzeul de Științe ale Naturii evidențiază frumusețea județului Arad, din punct de vedere floristic, faunistic și peisagistic. Sunt prezentate plante rare din județul Arad și România, flora și fauna din rezervațiile naturale cuprinse în situri de importanță locală și comunitară, un loc aparte fiind rezervat Parcului Natural Lunca Mureșului – sit de importanță internațională. Accesul în Muzeul de Științe ale Naturii se face dinspre Parcul Copiilor.
La etajul al II-lea a Palatului Cultural este deschisă expoziţia „Tezaur 1848-1849” care prezintă cele mai valoroase obiecte de patrimoniu ale colecţiei, în jurul cărora s-a constituit muzeul arădean la sfârșitul secolului al XIX-lea. În Pinacoteca muzeului, se remarcă prin dimensiunile sale impresionante – una dintre cele mai mari lucrări, mobile, cu subiect religios din estul Europei – tripticul „Înmormântarea lui Christos” pictat de Feszty Árpád, opera de artă expusă încă de la inaugurarea Palatului Cultural, la 26 octombrie 1913. Definitorie pentru lucrările selectate din colecția de artă europeană a muzeului, constituită în mai bine de o sută de ani, este influența importantelor centre artistice europene (Berlin, Dresda, Düsseldorf, München, Viena, Budapesta, Paris), percepută prin estetica curentelor care s-au succedat sau au coexistat: romantism, academism, realism.
„Prin intermediul evenimentului «vin la Curte», celebrăm tradiția și autenticitatea viticulturii locale, subliniind importanța Podgoriei Miniș-Măderat în peisajul vinicol românesc. Ne propunem să aducem în prim-plan arta și știința producerii unui vin corect, dezvăluind tainele și subtilitățile care transformă strugurii aleși din podgoria Miniș-Măderat într-o licoare rafinată și echilibrată. Podgoria Aradului s-a dezvoltat și datorită așezării ei, în apropierea orașului de reședință a județului, și a unor importante căi comerciale spre vest și est. Vinul din Podgoria Aradului era recunoscut pe plan internațional fiind exportat încă din secolul al XIX-lea în Austria, Elveția, Germania, țările balcanice, iar în cantități mai mici în Rusia, India, America de Sud și Australia. Soiul Mustoasă de Măderat era apreciat chiar de regele României Ferdinand care îl solicita întotdeauna când vizita hotelul lui Sever Bocu de la Techirghiol, așa cum menționează acesta în memoriile sale”, ne-a declarat Mihai Molnar, unul dintre amfitrionii evenimentului.
Tot în cadrul ediției de toamnă, Biblioteca Județeană A.D. Xenopol invită publicul la „Povestea vinului în Podgoria Miniș-Măderat” – o incursiune vizuală în bogata istorie și tradiție viticolă a județului Arad, care aduce în prim-plan unul dintre cele mai reprezentative centre viticole: Podgoria Ghioroc. Expoziția de fotografii, organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, subliniază importanța acestei zone în dezvoltarea economică și culturală a Aradului, relevând rolul său în producția de vinuri de calitate, recunoscute la nivel internațional. De asemenea, în premieră, va avea loc și un vernisaj și o expoziție de pictură – „Serată colorată” – semnate de Alina Oana Morar. Este o explozie de culoare, emoție și sentimente, fără încadrare în „normalul absolut”. Fără definiție sau încadrare în vreun stil monden. Tablouri, culori, stare și sentiment. Sau, denumit pur și simplu: stilul Morar.
Surpriza acestei ediții va fi concertul susținut de trupa CONTEMPO care îi invită într-un carusel muzical pe cei care onorează cu prezența, care vor avea parte de motive muzicale clasice europene, extrase din muzica populară autentică, jazz și multe alte genuri care au făcut un ocol prin multe stiluri diferite, presărate cu experiențele obținute de-a lungul timpului de artiști.
Lista producătorilor care au accepta invitația de a participa la această ediție:
- Crama Balla Géza (Miniș)
- Crama Dradara (Mocrea)
- Crama Andronic (Mâsca-Măderat)
- Crama Menessi (Mâsca-Măderat)
- Crama Elite Wine (Mâsca)
Evenimentul este organizat de: Complexul Muzeal Arad, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, Centrul de Informare Turistică Arad, în colaborare cu: SiS Events, Kling Consulting, Asociația A13 și Hoba Ecologic Air System.
Parteneri: National Cultural Fund of Hungary, Vicii și Delicii, Ordo Equestris Vini Europae (Ordinul European al Cavalerilor Vinului), Armedia Group, Agenția Imobiliară Acasă, Paul Micșa, Raw Models, klings.eu, Kulinarium Bistro și Methe.
Cu prilejul acestei ediții a evenimentului „vin la Curte", expozițiile muzeului vor avea un orar special, fiind deschise între orele 10.00-18.00.
TAXĂ INTRARE / PERSOANĂ / SECȚIE VIZITATĂ (CU EXCEPȚIA PINACOTECII):
11 lei - adulți
6 lei - pensionari
2 lei - preșcolari, elevi, studenți
TAXĂ INTRARE / PERSOANĂ / PINACOTECĂ:
14 lei - adulți
7 lei - pensionari
3 lei - preșcolari, elevi, studenți
TAXĂ DE FOTOGRAFIERE / FILMARE
17 lei – taxă fotografiere
228 lei – taxă filmare
Sursa: ARQ