Un arheolog arădean, născut la Măderat, absolvent al Liceului Pedagogic, a devenit celebru pentru descoperirile făcute în Mexic
14.03.2023 ⋅ 0 comentarii
Ciprian Ardelean, un arheolog născut la Măderat, într-o familie de viticultori, a devenit celebru pentru descoperirile făcute în Mexic.
Potrivit identitatea.ro, povestea lui Ciprian Ardelean a explodat în mediul online, românul fiind curând pe buzele tuturor după ce acesta a realizat descoperiri deosebite în Peștera Chiquihuite din Zacatecas/ Mexic.
După școala gimnazială, a intrat la liceul Dimitrie Țichindeal din Arad, secția filologie, apoi în 1994 a intrat la Facultatea de Istorie de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, scrie newsweek.ro.
Absolvent al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a lucrat în ţară pe şantierele de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, sub coordonarea profesorului Alexandru Diaconescu, după care a fost acceptat să facă un masterar în arheologie la prestigioasa Școală Națională de Antropologie și Istorie (ENAH) în Mexico City. Acolo s-a specializat progresiv pe civilizația Maya și s-a dedicat mai ales epistemologiei și teoriei arheologice. În timpul practicii de student de master, a făcut săpături în zona Maya la cateva situri din sudul peninsulei Yucatan. Atunci a hotărât să se dedice câțiva ani mayașilor, și apoi să rămână în Mexic, după masterat, ca să facă propriile cercetări.
Cercetările arheologului român făcute timp de 10 ani în Peștera Chiquihuite din Zacatecas au adus probe privind prezența oamenilor pe continental american mult mai devreme decât se știa până acum.
Peștera Chiquihuite din Zacatecas a contribuit cu evidențe solide în favoarea ipotezei că:
– oamenii au ajuns în Americi mult înainte de antichitatea oficial acceptată (aprox. acum 15.000 de ani)
– populațiile umane din timp maximului glaciar (LGM) sunt cel mai probabil diferite cultural și genetic de populațiile posterioare, de la sfârșitul epocii glaciare, care au dat origine actualelor populații băștinașe de pe continent.
Arheologia este o meserie periculoasă în Mexic din cauza cartelurilor de droguri. Pericolul e invizibil și constant, la orice pas, și trebuie să dezvolți o capacitate de a jongla cu aceste situații și a ști cum să le ocolești sau cum să ieși din ele.
Intraţi AICI pentru detalii.
În paginile prestigioasei publicaţii Nature
Mai trebuie sus că potrivit newsweek.ro, descoperirile arheologului arădean au ajuns în paginile prestigioasei publicaţii Nature. Potrivit sursei citate, Ciprian Ardelean a învăţat de la tatăl său, istoric de profesie, că fiecare colț de lume are propriile mistere, la fel de enigmatice precum misterele cosmosului.
Cu cine ţine legătura în România
Arheologul povesteşte că este un... singuratic, că îşi petrece concediile pe şantierele arheologice, iar când acest lucru nu se întâmplă vine împreună cu fiica sa la Măderat.
„Sunt foarte singuratic, aproape sihastru. Locuiesc singur dintr-o alegere personală, nu sunt deloc sociabil, nu suport aglomerațiile nici ambientele sociale de distracție. De obicei, concediile le petrec pe șantierele mele de lucru.
Când nu sunt pe șantier, merg cu fiica mea la Măderat, la părinți. Amândoi, fiica-mea și eu, iubim foarte mult să zburăm, iubim avioanele și aeroporturile. Mi-ar plăcea să învăț să fiu pilot cândva, dacă nu e deja prea târziu, iar Angela Atticia vrea și ea să lucreze în aviație [...] Vizitele mele în țară coincid, unori, cu cele ale fratelui meu. Mai țin legătura cu câțiva prieteni din România, prin social media, cu care mă și văd când vin în România. Dar nu am nici o legătură cu instituții sau alte organisme din țară, doar în plan familiar și prieteni. Nu mențin legătură la nivel instituțional. Excepția ar fi probabil dl. profesor Ioan Bolovan, ex-vice rector la Cluj, care e practic consătean de-al nostru. Mai sunt câțiva foști colegi de facultate, și foștii colegi și profesori de la liceul din Arad”, a declarat Ciprian Ardelean pentru Newsweek.
Intraţi AICI pentru detalii.
Sursa foto: Facebook Ciprian Ardelean
Sursa: ARQ