Ucu Dima: 8 miliarde euro irosite în loc să fie folosite în favoarea românilor!
29.08.2022 ⋅ 0 comentarii
1 ianuarie 2022 nu a marcat doar începutul unui nou an, ci a fost momentul liberalizării pieței de energie. Acest fenomen a avut un impact puternic asupra consumatorilor casnici, ajungând astfel în plină criză energetică. Le-a păsat?
La trei luni distanță, Guvernul a luat măsuri pentru „a sprijini” cele peste 12 milioane de gospodării din România în ceea ce privește plata facturilor la energie pentru încă un an de zile. Guvernul a aprobat un OUG privind plafonarea prețurilor la energie și gaze, care a intrat în vigoare de la 1 aprilie 2022 și este valabil până la data de 31 martie 2023.
Alocând din bugetul statului 40 de miliarde de lei, aproximativ 3% din PIB-ul țării, după calculele care se vehiculează prin rândul economiștilor, statul a folosit această sumă pentru a plăti furnizorii de energie electrică, subvenționând plafonarea prețului la energie electrică pentru consumatorul casnic.
Ne-a folosit la ceva această plafonare?
În continuare, costurile facturilor la energie au fost și sunt o povară! 8 miliarde de euro aruncați pe plafonări!
Sunt atâtea măsuri infinit mai bune care puteau fi luate decât această compensare, însă statul ne vrea săraci!
40 miliarde de LEI, oameni buni, 8 miliarde de euro!
Dacă mă întrebați pe mine, aș fi procedat altfel. Cum?
1. Sisteme fotovoltaice de 5.4kw, similar cu cel de mai jos.
Pentru fiecare locuință din România, 100% subvenționat de stat.
Statisticile spun că în România sunt aproximativ 12 milioane de locuințe.
În momentul în care scriu acest articol pe blog, un sistem fotovoltaic de 5.4kw costă aproximativ 7.038 euro "la cheie", 100% funcțional, cu dosar de prosumator întocmit, cu transmiterea energiei în rețea, recuperarea acesteia când îți este necesară, compensarea facturilor. Practic, salvarea de la dezastru, salvarea de la a plăti nelimitat facturi abuziv pompate, facturi crescute artificial de șmecheri, samsari de nivel mare.
Bun, să trecem la calcule:
12 milioane de locuințe x 7.038 euro = 84.456.000.000 euro, adică puțin peste 84 miliarde euro.
84.456.000.000 euro: 8 miliarde de euro (cât guvernul urmează să plătească băieților deștepți, traderilor din energie) = 10.55 (multiplicator).
Ce înseamnă asta?
Înseamnă că în aproape 8 ani (10.55 x 9 luni=7.91 ani), cu o investiție anuală bugetată 100% de stat din PIB, 12 milioane de locuințe ar putea obține independență energetică. Dragilor, în maxim 8 ani, în România, consumatorii casnici ar putea fi independenți energetic!
Dar întrebările sunt, își doresc ei asta? Își doresc cei care ne conduc să trăim în bunăstare? Își doresc cei cărora le-am acordat încrederea noastră să ne protejeze? Sau ne vor slabi, datori, ușor de manipulat?
P.S.1: Măsuri similare precum cea expusă mai sus se pot găsi și pentru marii consumatori de energie, nu doar pentru cei casnici.
Cu acești 8 miliarde de euro puneam zdravăn pe picioare termocentrala de la Mintia din Hunedoara. Mai departe nu are sens să vă spun ce rezultate și beneficii am fi obținut noi, românii.
ZERO TAXE pentru salariul minim pe economie, ceea ce ar fi însemnat 1.000 lei în plus pentru fiecare român care este angajat cu incadrare a salariului, minim pe economie. Ce spuneți, v-ați fi descurcat cu 1000 lei în plus lunar?
Dar până aș fi ajuns acolo, aș fi supra-impozitat toate sumele care depășeau o marjă de adaos de 25% a traderilor, sau mă rog, cât o fi media marjei în domeniu la nivelul UE. Adică da, îi lăsam să câștige, e normal să facă profit, până la urmă înțelegem sistemul, înțelegem capitalismul, dar până la un punct. Aici vorbim de oameni, energia electrică, căldura din case. Nu sunt un moft, nu sunt o fiță! Sunt o necesitate! Statul ar trebuie să intervină incisiv în apărarea cetățenilor români. Așadar supra-impozitarea cu 200-300% a tot ceea ce ar depăși 25% marja de adaos i-ar liniști pe "băieții de băieți" din energie.
Știu că și voi ați face la fel. Din păcate, nu noi suntem cei care luăm decizii, ce se face, cum se face. Nu suntem acum, dar în 2024, prin votul nostru putem schimba lucrurile!
Aveți încredere că totul va fi bine! Păstrați-vă mindset-ul pozitiv chiar dacă conjunctura vă pune în situații dificile, neplăcute! Trecem noi peste toate, și peste ROBOR, și peste inflația asta nenorocită creată tot de ei și de bănci în perioada de lockdown din pandemie, trecem și de scumpiri la energie, de toate, pentru că noi românii suntem ambițioși și nu ne lăsăm niciodată.
P.S.2: Să nu îi credeți când îi auziți pe la TV că scumpirile la energie, inflația de peste 15%, ROBOR de 8%, sunt toate din cauza lui Putin. Are și Putin vina lui, clar, dar poate în măsură de 30%, restul de 70% e în curtea noastră. Ai noștri conducători au avut grijă încă o dată să demonstreze că interesele politice și jocurile din culise primează în fața protejării românilor.
P.S.3: Cine credeți că plătește aceste 8 miliarde de euro? Vă spun eu... tot noi, prin taxe și impozite mărite!
Ucu Dima, antreprenor