Stire

Timișoara 2023

18.07.2023 ⋅ 0 comentarii

18 JULY 2023    

Malkovich x 3, povești din Elisabetin și alte provocări de iulie


Trăim zile fierbinți la propriu, pentru că luna lui Cuptor și-a intrat pe deplin în drepturi, însă asta n-ar trebui să ne împiedice să descoperim noi și noi povești ale orașului. 

În această săptămână, Timișoara îl are ca oaspete pe John Malkovich, într-un mult așteptat spectacol care se va juca pe scena Teatrului Național. Vom putea pleca într-o călătorie plină de surprize prin Elisabetin, dar ne așteaptă, într-o altă parte a urbei, și Muzeul Apei, la primul eveniment de amploare de la deschidere. 

În Cazarma U se dansează și se spun povești ale Revoluției din 1989. Un norvegian a descoprit Timișoara prin ochii oamenilor ei și își povestește experiența într-un documentar special. Sunteți invitați, de asemenea, la o expoziție de artă media care vă conectează în timp real, prin empatie, cu oameni din Linz. 

Sunt și party-uri, și concerte, și conferințe, și multe filme de vară. Multe dintre ele se desfășoară pe seară, când arșița se domolește, așa că... nu stați în casă! E păcat să lăsați lucruri faine să treacă pe lângă voi.


Evenimentele săptămânii

Această secțiune este dedicată evenimentelor din cadrul Programului Cultural TM2023.


20 -21 IUL    

The Infernal Comedy / Comedia infernală


20 - 21 iulie

Teatrul Național Timișoara, str. Mărășești


Teatrul Național Timișoara prezintă joi, 20 iulie, ora 19, și vineri, 21 iulie, orele 16 și 19, spectacolul The Infernal Comedy / Comedie infernală, avându-l ca protagonist pe actorul John Malkovich.


Dublu nominalizat la Oscar, la Globul de Aur și premiile BAFTA, Malkovich a jucat în filme precum Dangerous Liaisons / Legături primejdioase, Being John Malkovich, The Iron Mask / Omul cu masca de fier, Empire of the Sun / Imperiul soarelui, Death of a Salesman / Moartea unui comis voiajor sau Of Mice and Men / Despre oameni și șoareci. The Infernal Comedy este un spectacol pe care Michael Sturminger, care semnează și regia artistică, l-a scris special pentru Malkovich. Universul sonor, populat de muzica lui Vivaldi, Mozart, Beethoven, Haydn, Weber, Gluck și Boccherini, este susținut de sopranele Susanne Langbein și Chen Reiss și Wiener Akademie Orchester, dirijată de Martin Haselbock


John Malkovich construiește autobiografia fictivă a unui criminal în serie care, în anii ’90, a provocat o dezbatere aprinsă privind carisma și psihopatia. The Infernal Comedy s-a jucat în peste 150 de săli de spectacol din întreaga lume. 



21-23 IUL    

Seri de vară la muzeu


21 - 23 iulie

Muzeul Apei, Calea Urseni nr. 26


Timp de trei zile, Muzeul Apei îmbracă haine de sărbătoare și își deschide larg porțile pentru public, Muzica, dansul, literatura și filmul spun povești diferite despre rolul apei în viața noastră.

Festivalul „Seri de vară la muzeu” aduce instalații new art media, muzică și poezie, filme, o expoziție de pictură, desen, ateliere și după-amieze de relaxare, precum și vizite ghidate. Apa este liantul tematic al activităților și evenimentelor, iar participanții de toate vârstele sunt chemați să descopere frumoasele clădiri ale vechii uzine de apă Urseni, să își exerseze îndemânarea la ateliere alături prieteni, să participe la lecturi publice la umbra platanilor impunători din parcul complexului muzeal.

Anabella Costache, coordonatoarea Muzeului Apei, ne-a povestit puțin despre acest festival, cât să ne facă foarte curioși să ajungem pe acolo în weekend, când vă invităm și pe voi să veniți. Interviul, AICI.

 


Orașul Paralel: Party în Elisabetin


Orașul Paralel: Party în Elisabetin încheie trilogia Orașul Paralel creată de regizoarea Ana Mărgineanu și dramaturgul Peca Ștefan. Un Wonderland teatral imersiv, Orașul Paralel: Party în Elisabetin invită la multiple vizionări. Fiecare rută are protagonist unul sau mai multe personaje: paraleliana Lela, polițistul Edgar (unul dintre personajele secundare din Orașul Paralel: Iosefin), fosta dactilografă Beata (unul dintre personajele secundare din Orașul Paralel: Fabric), influencera surdă XO sau membrii Lela Crew de la Portal.


Din echipa de creație fac parte și Andreea Duță (coregrafie), Adrian Damian (scenografie), Maria Dombrov (costume), Bajko Attila și Foitik Karoly (păpuși), Cári Tibor (muzică), Radu Racz (sunet), Cristina Bodnărescu (video) și Anca Berlogea-Boariu (making-of). Distribuția este formată din actorii Teatrului Maghiar: Lőrincz Rita, Hegyi Kincső, Vadász Bernadett, Balázs Attila, Czüvek Loránd, Jancsó Előd, Kiss Attila, Lajter Márkó Ernesztó, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Molnos András Csaba, Tokai Andrea, Vajda Boróka, Balló Helga, Mihály Csongor, Erdős Bálint, Lukács-György Szilárd, Vass Richárd, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, actori de la Teatrul Merlin: Mădălina Ghițescu, Marko Adžić, Olivera Iovanovici, Raluca Grumăzescu, Patricia Gavril, Raul Lăzărescu, Corina Dohanici, Octavia Petrișor și artista independentă Beatrice Tudor (Unfold Motion). 


Spectacolul este produs de Ionel Mărginean, alături de Sebastian Dobrescu (regizor asociat), Bálint Előd și Kertész Éva (regizori tehnici), Cristian Petruș, Călin Tănase și Dariana Pau (asistenți producție).


Spectatorii vor porni din cinci puncte diferite din Elisabetin, urmărind un personaj din mers, și se vor reuni în hala de la Fundații (Facultatea de Construcții a UPT), unde îi așteaptă o altfel de petrecere.


Patrimoniul sub reflectoare - un salt în libertate


„Patrimoniul sub reflectoare - un salt în libertate” este un spectacol care aduce în prim-plan povești captivante ale Timișoarei și ale cartierului Giroc, care se desfășoară într-un dans al evoluției, învăluit în amintiri ale tinerilor care au făcut Revoluția din '89. Spectacolul invită publicul să facă un salt înapoi în timp, printr-o odă adusă tinerilor și studenților care au făcut saltul către libertate. Povestea lor este spusă utilizând tehnologii digitale inovatoare, precum proiecții 3D de tehnologie mixtă și a elementelor de realitate augmentată, realizate de studenți și profesori ai Universității Politehnica.


Interpretarea artistică se bazează pe experiența, dramaturgia și coregrafia realizată de colaborarea între Universitatea Politehnica și Magnum Dance Sport Team,  împreună cu Muzeul Național al Banatului, acompaniată de muzica compusă de Dan Simion. Spectacolul va oferi o călătorie emoționantă și plină de inspirație prin intermediul artei și tehnologiei, transformând scena într-un peisaj digital remarcabil.


Sunteți, așadar, invitați duminică, 23 iulie, de la ora 22, la Cazarma U, pentru a descoperi o nouă poveste a orașului.


Calendar

Această secțiune cuprinde alte evenimente culturale desfășurate în Timișoara.


     

19 IUL         

My journey to Romania – Letter from Timișoara

19 iulie, ora 18:30

Cinema Victoria, str. C. Porumbescu


Documentarul de călătorie „My journey to Romania – Letter from Timișoara”, în regia lui Florin Iepan, arată Timișoara, oamenii și poveștile sale, așa cum le-a văzut norvegianul Christoffer Balthazar. Vorbim despre un demers de promovare a multiculturalismului prin artă și tradiții și un exercițiu de înțelegere și de cunoaștere a celorlalți.



20 IUL         

Flori de copii. Bunica. Mama. Fetița

20 iulie, ora 18

Bastion 1, str. Hector


O instalație sonoră imersivă non-verbală acompaniată de două coduri QR care redirecționează spre online - unde „trăiesc” celelalte 2 perspective asupra traumei transgeneraționale. Bunica, Mama și Fetița – trei generații și idiomuri de parenting diferite. Regia și sound designul sunt semnate de Vlaicu Golcea.

    

20 IUL         

Educație pentru societate. In memoriam Robert Reisz

20 iulie, ora 18:30

Librăria La Două Bufnițe, str. Matei Corvin


Profesorul Robert Reisz rămâne unic prin personalitatea și creația lui, ambele complexe, sofisticate, dar în același timp nepretențioase. A fi fost în prezența lui era adesea asemeni unei plimbări liniștite prin teritorii deopotrivă cunoscute dar mereu surprinzătoare. 


21 IUL         

Cristian Presură: Philips - Știința povestită

21 iulie, ora 17

Universitatea de Vest, bd. Vasile Pârvan


Cristian Presură este inventatorul senzorului optic din ceas care măsoară pulsul și cercetător la Eindhoven. El  reușește să „traducă” concepte complexe în termeni ușor de înțeles, captivând astfel atât experții, cât și pe cei neinițiați.


     

23 IUL         

I, Human. BAROQUE RELOADED

23 iulie, ora 18

Muzeul Național de Artă, Piața Unirii


Expoziție de artă media ce conectează în timp real prin empatie publicul din Timișoara și Linz. Instalația I, HUMAN este concepută ca o sculptură modulară asemănătoare unei rețele neuronale, care detectează emoțiile și transformă empatia vizitatorilor în lumină.

   

24 IUL         

UNTITLED. SCULPTURE AFTER SCULPTURE

24 iulie, ora 19

Cazarma U, Piața Mărăști


Puteți descoperi în premieră evoluția sculpturii sârbe de la începutul acestui secol, sub semnătura a 25 de artiști. Timp de o lună, spațiile expoziționale din Cazarma U găzduiesc „UNTITLED. Serbian Sculpture Exhibition”, o expoziție curatoriată de Sava Stepanov.



Alte evenimente

Marți, 18 iulie


50% off Tuesday, D'arc, ora 17

Stereotip - expoziție de fotografie, UBC, Iulius Town, ora 18

Sărbătorim 100.000 de bucurii, Pepiniera 1306, ora 18

Capitala Culturală cu Cătălin Ștefănescu: dialog cu Raluca Popa, profesoară universitară și antreprenoare, Sala ARChA, ora 19

Gorzo: Little Magenta Riding Hood & New Forms - book launch and artist talk (relaxed summer evening), Casa Artelor, ora 19

Desculț în parc // Mihai Bendeac, Anca Dinicu, George Mihăiță, Mihaela Teleoacă, sala ONRT, ora 19

The Iron Road • Drumul Fierului, Galeria 5Centrul de Proiecte, ora 19:30

Summer Tropical Party, Berărescu, ora 20

Stand-Up Comedy cu Zorro, Haneș și Klaus, Nemesis Art Club, ora 20:30

KizomBachata Party, Latin BUG Dance School, ora 22:15


Miercuri, 19 iulie

Expoziţia „Zidul. O graniţă prin Germania”, Memorialul Revoluției, ora 10

Midweek Session w. Alex Erdodi, D'Arc pe Mal, ora 19

Stand-up comedy/Open mic - Seara amatorilor, Manufactura, ora 20

Freezerii: Improv Show de comedie!, Nemesis Art Club, ora 20:30

Aftersun: a fost odată ca o vară, Cinema Victoria, ora 20:30


Joi, 20 iulie

Atelier de arhitectură, Biblioteca Universităţii Politehnica Timişoara, ora 10

Photo Graz Selection V, Casa Tineretului, ora 18

Evening Dance @ D'arc pe mal, ora 18:30

În bătaia focului, Cinema Victoria, ora 18:30

Capitala Culturală cu Cătălin Ștefănescu: dialog cu Anca Vasiliu, filosof și cercetător, Sala ARChA, ora 19

Discuție livestream cu Circumeuropa la Cinema Victoria, ora 20

Concert Pragu' de Sus, Porto Arte, ora 20

The Blues Doctors Live, Joy Pub, ora 20

Casa cu maimuțe, Teatrul Basca, ora 20

FLIEßGEWASER/GORAN LONČAREVIĆ/SC4NN3RS, Nemesis Art Club, ora 20

Exerciții de improvizație, Casa Tineretului, ora 20

Concert Gili Barbu, The 80's Pub, ora 21:30


Vineri, 21 iulie

Atelier de peisagistică, Biblioteca Universităţii Politehnica, ora 12

Comics Read & Chill, Casa Tineretului, ora 18

FLORI DE COPII. Bunica. Mama. Fetița. Trilogie contemporană, Bastion 1, ora 18

Carbon, Cinema Victoria, ora 18:30

Capitala Culturală cu Cătălin Ștefănescu: dialog cu Francesca Velicu, Sala ARChA, ora 19

Ce-am avut. Ce ne-au dat, Teatrul Basca, ora 19

The Infernal Comedy / Comedia infernală, cu John Malkovich, Teatrul Național Timișoara, ora 16

Concert Andras Vargas, Nemesis Art Club, ora 20

Vernisaj CODRU Land Art - Tabără de creație, L'iziera Park, ora 20

Pisica Verde - de Elise Wilk, În Spatele Casei, ora 20

Midnight Memories By DTShow, Șura, ora 20

Strigă-mă pe numele tău, Cinema Victoria, ora 20:30

Cool Retro, Casa del Retro, ora 22

Kiss me in the moonlight, Heaven Pool, ora 22

Karaoke Night, Charlie's Pub, ora 22:30

Barbar - DnB Session/V2, Hamei, ora 23


Sâmbătă, 22 iulie

Seri de vară la muzeu, Muzeul Apei, ora 10

Workshop [colaj] cu Bianca Bor | Cadre & Forme 2023, Casa Tineretului, ora 10

Anniversary and Patch Party, La Plaja Nouă, ora 11

Ierbar cianotipic - workshop sci-art pentru copii, MV, ora 12

Atelier de peisagistică, Biblioteca Universităţii Politehnica, ora 12

Piloții de raliu, Cinema Victoria, ora 15:30

Baroque Watermusic 2023, râul Bega, ora 17

Poveste de vară, Cinema Victoria, ora 17:30

Orașul Paralel: Party în Elisabetin, str. Ioan Curea 2, ora 20

Concert Fără Zahăr, În Spatele Casei, ora 20

Oppenheimer, premieră, Cinema Victoria, ora 20

Fără filtru – Live, Manufactura, ora 20

Codru Festival Pre-Party, L'iziera Park, ora 20

Animal Crossing, Teatrul Basca, ora 20

Monoloagele solitudinii, Centrul de Cultură și Artă Timișoara, ora 20

Romance by Night - Aniversary Edition, Salsa Addicted, ora 20:30

Milonga Malena, Tango Malena, ora 21:30

Girls Love Techno Movement, Poligon AJVPS, ora 23

Acid on "Toast"_V2, Hamei, ora 23

Elixir Summer Vibes, Club Elixir, ora 23


Duminică, 23 iulie

Festivalul Părădaisei,  Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I”, ora 9

Seri de vară la muzeu, Muzeul Apei, ora 10

Workshop [colaj] cu Bianca Bor | Cadre & Forme 2023, Casa Tineretului, ora 10

Atelier de peisagistică, Biblioteca Universităţii Politehnica, ora 12

Țestoasa roșie, Cinema Victoria, ora 15:30

Mental Health Photovoice Workshop, FITT Timișoara, ora 17

Picnic la fermă, Farmely - Grădina de lângă tine, ora 17

O vară de neuitat, Cinema Victoria, ora 17:30

Sunday Groove w. Varga & Max Rein, D'Arc pe Mal, ora 18

Live Session- Cosmin Hărșian, C House Milano, ora 19:30

Falcon Lake, Cinema Victoria, ora 19:30

Orașul Paralel: Party în Elisabetin, str. Ioan Curea 2, ora 20

Animal Crossing, Teatrul Basca, ora 20


Luni, 24 iulie

Atelier de peisagistică, Biblioteca Universităţii Politehnica, ora 12

Mental Health Photovoice Workshop, FITT Timișoara, ora 14

fashiondays.ro