Stire

Surpriză la Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2022 - Ce personalități din Ucraina, Rusia și Belarus l-au primit

07.10.2022 ⋅ 0 comentarii


Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2022 ajunge în țările implicate în războiul din Ucraina: în Belarus, Rusia și Ucraina.

Comitetul Norvegian pentru Nobel a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace pentru 2022 activistului pentru drepturile omului din Belarus Ales Bialiatski, care se află în prezent în închisoare, organizației ruse pentru drepturile omului Memorial și organizației ucrainene pentru drepturile omului Center for Civil Liberties.

Laureații Premiului Nobel pentru Pace reprezintă societatea civilă din țările lor de origine. Ei au promovat de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor. Au făcut un efort remarcabil pentru a documenta crimele de război, abuzurile drepturilor omului și abuzul de putere. Împreună demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație.

„Credem că în aceste vremuri, în care suntem în mijlocul unui război, trebuie să punem în evidență importanța societății civile, a fiecărui cetățean, care au datoria și responsabilitatea de a promova toate valorile, și nu ale unei agresiuni”, a transmis Berit Reiss-Andersen, președinta Comitetului Nobel. 

„Laureații premiului pentru pace reprezintă societatea civilă din țările lor de origine. Aceștia promovează de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor. Aceștia au depus un efort remarcabil pentru a documenta crimele de război, încălcările drepturilor omului și abuzurile de putere. Împreună, ei demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație”, a mai precizat Comitetul din Norvegia.

Ales Bialiatski - activist pentru drepturile omului din Belarus

Activistu lpentru drepturile omului Ales Bialiatski a condus o campanie de aproape 30 de ani pentru democraţie şi libertate în Belarus. În 1996, Bialiatski a fondat Centrul pentru drepturile omului „Viasna”, cu sediul la Minsk, pentru a oferi sprijin deţinuţilor politici. De atunci, a devenit principala organizaţie neguvernamentală din ţară, contribuind la dezvoltarea societăţii civile din Belarus prin documentarea încălcărilor drepturilor omului şi monitorizarea alegerilor.

De la jumătatea anilor 1980, Ales Bialiatski a condus o campanie non-violentă şi non-partizană pentru a se asigura că în Belarus se instituie libertăţi democratice şi o societate civilă vibrantă. În calitate de membru activ al mişcării naţionale pentru drepturile omului, Bialiatski a fost arestat şi a petrecut mai mulţi ani în închisoare sub acuzaţii inventate, autorităţile belaruse încercând să îl împiedice. De asemenea, guvernul a vizat în mod frecvent Viasna şi pe membrii săi.

A fost închis din 2011 până în 2014. În urma unor demonstrații de amploare împotriva regimului lui Lukașenko, din 2020, a fost din nou arestat. El este încă reținut fără a fi avut loc un proces. În pofida greutăților prin care a trecut, Bialiatski nu a cedat deloc în lupta sa pentru drepturile omului și democrația în Belarus.

Memorial - organizația pentru drepturile omului din Rusia

Organizația pentru drepturile omului Memorial a fost înființată în 1987 de activiști pentru drepturile omului din fosta Uniune Sovietică. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Andrei Saharov și activista pentru drepturile omului Svetlana Gannushkina s-au numărat printre fondatori. Memorialul se bazează pe ideea că este esențială confruntarea cu crimele din trecut pentru prevenirea altora noi.
După prăbușirea URSS, Memorial a devenit cea mai mare organizație pentru drepturile omului din Rusia.

Centrul pentru Drepturile Civile - Ucraina

Centrul pentru Libertăți Civile a fost fondat la Kiev în 2007 cu scopul de a promova drepturile omului și democrația în Ucraina. Centrul a susținut activ ca Ucraina să devină afiliată la Curtea Penală Internațională. După invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Centrul pentru Libertăți Civile s-a implicat în identificarea și documentarea crimelor de război ale rușilor împotriva populației civile ucrainene. În colaborare cu parteneri internaționali, centrul joacă un rol de pionierat în vederea tragerii la răspundere a părților vinovate pentru crimele lor, se mai arată în comunicatul Comitetului Nobel.

Sursa: realitatea.net


 

fashiondays.ro