InfoCons a realizat un studiu pentru produsele tip pizza congelată, ce se regăsesc pe piața din România. Eșantionul analizat este alcătuit din 62 produse, având drept producători / distribuitori : - Oetker RO SRL ; - Kaufland Romania SCS ; - Lidl Discount SRL; - Macromex SRL; - Maresi Food Broker SRL; - Orkla Foods Romania SA; - SVILA SRL . Brandurile sub care sunt comercializate produsele sunt următoarele : - Auchan ; - Casa Romantica ; - Oetker ; - Dutch Style ; - Edenia ; - Italiamo ; - Kaufland Classic ; - Mama Mia ; - Naturli ; - Pizza Rizza ; - San Fabio ; - Svila ; - Tomi ; - Trattoria Alfredo ; - Vemondo . Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor produselor au rezultat: → Din punct de vedere al ingredientului principal : - 96.77 % din produse au în compoziție ca prim ingredient făină de grâu ; - un produs din cele analizate are în compoziție ca prim ingredient brânză (Mozzarella cu pastă tare, Edam) ; - un produs din cele analizate are în compoziție ca prim ingredient apă . → Din punct de vedere al tipului de făină conținut în produs : - 64.51 % dintre produsele studiate au în compoziție făină de grâu ; - 30.64 % dintre produsele studiate au în compoziție făină albă 480 din grâu ; - 3.22 % dintre produsele studiate au în compoziție făină albă din grâu ; - 1.61 % dintre produsele studiate au în compoziție făină de orez . → Din punct de vedere al ingredientelor de bază : Cantitatea procentuală a ingredientelor de bază variază între 6.66% și 51.20% - 96.77% din produsele analizate menționează procentul ingredientelor de bază -3.23% din produsele analizate NU menționează procentul ingredientelor de bază Exemplu : Pizza guseppe cu carne de pui si condiment curry contine : 6.3% pui fiert si 0,3% condiment curry (sare, condimente, verdeata, ceapa praf, zahar), un total de 6.6 % ingrediente mentionate in descrierea produsului ; Pizza cu 4 branzeturi: Mozzarella, Gorgonzola Dop, Asiago Dop,Pecorino Romano Dop contine : branza mozzarella 12,8% (lapte, sare, cheag microbian), branza Gorgonzola DOP 6,4% (lapte), branza Asiago DOP 5,1% (lapte), branza Pecorino Romano DOP 3,5% (lapte de oaie), un total de 27.8 % ingrediente mentionate in descrierea produsului ; Mini Pizza acoperite din belsug cu branza Mozzarella , branza Emmental,branza tare si sos de rosii,pe blat subtire si crocant contine : 19% rosii pasate , 16% branza mozzarella, 12% branza Emmental, 4,2% branza tare , un total de 51.20 % ingrediente mentionare in descrierea produsului. → Din punct de vedere al conținutului de alergeni : - 98.38 % dintre produse au în componență cereale care conțin gluten (grâu, orz) ; - 98.38 % dintre produse conțin lapte și produse derivate ; - 14.51 % dintre produse conțin soia (și produse derivate) . → Din punct de vedere al cantității de sare : Cantitatea de sare variază între 0.7 g și 1.6 g , raportat la 100 g produs . Cantitatea de sare raportată la cantitatea totală a produsului (cantitatea netă variază de la 216 la 570 grame), este cuprinsă între 2.04 g si 6.44 g : - 6.44 grame de sare este cea mai mare valoare conținută de 1.61% dintre produse ; - 17.74 % dintre produse conțin peste 5 grame de sare, valoare zilnică maximă, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății ; - 14.51 % dintre produse conțin mai puțin de 3 grame de sare ; - 2.04 grame de sare este cea mai mică valoare regăsită în 1.61 % dintre produsele studiate. → Din punct de vedere al cantității de zahăr : Cantitatea de zahăr variază între 1.2 g și 7.5 g , raportat la 100 g produs . Cantitatea de zahăr raportată la cantitatea totală a produsului (cantitatea netă variază de la 216 la 570 grame), este cuprinsă intre 4.02 g si 28.87 g : - 28.87 grame de zahăr este cea mai mare valoare conținută de 1.61% dintre produse ; - 1.61% dintre produse conțin peste 25 grame de zahăr, valoare zilnică maximă, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății ; - 45.16% dintre produse conțin mai puțin de 10 grame de zahăr ; - 4.02 grame de zahăr este cea mai mică valoare regăsită în 1.61 % dintre produsele studiate . → Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți : - 74.19 % dintre produse au în compoziție cel puțin un aditiv alimentar (E-uri) . → Numericul de aditivi alimentari variază între 0 - 11: - 3.22 % din produsele analizate au în compoziție 11 E-uri ; - 3.22 % din produsele analizate au în compoziție 9 E-uri ; - 1.61 % din produsele analizate au în compoziție 8 E-uri ; - 11.29 % din produsele analizate au în compoziție 6 E-uri ; - 4.84 % din produsele analizate au în compoziție 5 E-uri ; - 16.13 % din produsele analizate au în compoziție 4 E-uri ; - 9.68 % din produsele analizate au în compoziție 3 E-uri ; - 14.52 % din produsele analizate au în compoziție 2 E-uri ; - 9.68 % din produsele analizate au în compoziție 1 E ; - 25.81 % din produse NU conțin aditivi alimentari . → Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent , situația se prezintă astfel: - 65.22% dintre produse au în componență Nitrit de Sodiu (E250) ; - 58.70% dintre produse au în componență Amidon Modificat (E1422) ; - 47.83% dintre produse au în componență Ascorbat de Sodiu (E301) . Studiul integral poate fi accesat AICI . |