Şedinţă la Guvern din cauza isteriei preţurilor de ieri; premierul Ciucă a cerut controale la toate lanţurile de benzinării / UPDATE: Preşedintele ANPC ameninţă că veniturile obţinute din majorarea artificială a preţurilor vor fi confiscate
10.03.2022 ⋅ 0 comentarii
În urma celor întâmplate ieri la benzinării premierul Nicolae Ciucă a convocat astăzi o şedinţă de urgenţă la Guvern. Au fost convocaţi miniștrii Energiei și Economiei, dar și şefii instituiilor de control. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut debutul unei serii de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant din România. De asemenea, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului a menţionat că în momentul de faţă nu exista absolut niciun motiv care să cauzeze creşterea accelerată a combustibilului, scrie bzi.ro.
Potrivit sursei citate, în unele benzinării preţul unui litru de carburant a ajuns chiar la 11 lei, chiar dacă preţul petrolului este în scădere cu 17 procente.
Preţul petrolului a scăzut la nivel internaţional, după ce EAU şi Irak au anunţat că vor creşte producţia. Petrolul Brent a înregistrat o scădere cu peste 17% sau 22 de dolari, pentru a atinge un minimum al şedinţei la 105,60 dolari. Preţul de referinţă a recuperat o parte din pierderi, tranzacţionându-se în scădere cu 13,29 dolari, sau 10,4%, la 114,69 dolari pe baril. Ţiţeiul american a scăzut cu 12,01 dolari, sau 9,7%, la 111,69 dolari, conform specialiştilor. Pe de altă parte, trebuie spus că în medie de ieri până astăzi preţul carburanţilor a crescut cu 40 de bani, astfel încât cei care s-au lăsat cuprinşi de panică au stat degeaba la cozi.
Intraţi AICI pentru detalii.
Premierul Ciucă susţine că a cerut tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi, echipelele de control ale ANAF, ANPC şi Consiliului Concurenţei fiind trimise în control.
Ieri, traficul din municipiu Arad a fost dat peste cap de cozile formate în zonele benzinăriilor unde şoferii s-au înghesuit pentru a-și procura combustibil, la prețuri de aproximativ 7 lei litrul, după ce mai multe zvonuri au circulat în mediul online conform cărora în curând prețurile vor urca la 10 lei/litru. S-a ajuns până acolo încât unii şoferi să-şi pună combustibilul cumpărat în... tomberoane de gunoi sau chiar pungi.
Cum reacţionează Consiliul Concurenţei
Consiliul Concurenței anunţă la rândul său că monitorizează piața carburanților și investighează situațiile în care preturile au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică.
Potrivit reprezentanţilor instituţiei, anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat de către o companie şi anunţarea acestuia în piaţă poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei. Companiile trebuie să își stabilească în mod independent politica de prețuri, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii, înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă fiind sancționate de legislația în domeniu.
„Este o situație internațională dificilă și volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situație, deoarece o eventuală creștere nejustificată a prețurilor poate conduce la sancțiuni”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Conform datelor afișate de aplicația Monitorul Prețurilor, creșteri mari ale prețurilor carburanților s-au înregistrat la benzinăriile unui singur lanț de distribuție și unele benzinării independente din vestul tării. Acest lucru poate fi explicat, potrivit reprezentanţilor instituţiei, de faptul că în Ungaria prețurile carburanților sunt plafonate, ceea e a condus la penurie. „Consumatorii pot utiliza aplicația Monitorul Prețurilor pentru Carburanți pentru a afla care sunt prețurile practicate de benzinării. Aplicația este valabilă atât sub formă de aplicație web, cât şi ca aplicație mobilă (IOS și Android) ce poate fi descărcată din App Store şi Google Play şi afişează preţurile pentru carburanţii standard și premium (benzină şi motorină) practicate în staţiile de distribuție, oferind multiple facilități de căutare, sortare și filtrare a datelor. Reamintim că autoritatea de concurență a aplicat mai multe sancțiuni pe piata carburanților. Astfel, 6 companii de distribuție a carburanților (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing,
Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL) au fost amendate cu 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale, sancțiune confirmată de instanță în 2016. De asemenea, trei companii din domeniul comercializării angro de carburanţi (SC Tinmar Ind SA Bucureşti, SC Planoil SRL Bucureşti, SC Planoil Industries SRL Bucureşti) au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 16.907.202 lei (aproximativ 3,7 milioane euro) pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Concurenţei.
Sursa foto: Caputura video Facebook Cristi Cotuna