Sebiș - Muzeul Țării Zărandului a fost inaugurat în cea mai veche clădire din oraș (FOTO)
09.06.2022 ⋅ 0 comentarii
Țara Zărandului a fost întotdeuna un izvor nesecat de frumos, un izvor al cântecului și portului popular, un izvor de folclor autentic. De-a lungul timpului s-au descoperit multe obiecte istorice de o valoare inestimabilă, care stau ca o mărturie vie a existenței acestor meleaguri și a civilizației ei. Au fost descoperite multe vase de lut sau uneltele confecționate manual în gospodării, pentru că românii au fost meșteri de când se știe neamul nostru. Și-au confecționat unelte de lucru, simple dar eficiente, și-au făcut plug și cocie, dar în același timp femeile țeseau în război pânza de cânepă apoi din pânză făceau cămăși și poale.
Astăzi acele cămăși și poale sau sumane au ajuns obiecte de artă, însă odată erau purtate cu mult drag de bunicile noastre pe vremea când erau fete, la hora satului. Din fericire acele îmbrăcăminte au rezistat în timp, acolo în lada de zestre a bunicii și iată că astăzi mai avem bucuria de a vedea astfel de costume populare vechi de mai bine de 100 de ani, îmbrăcate cu mare cinste la zi de sărbătoare.
Generațiile care vin după noi trebuie să știe că se trag dintr-un neam care a știut să-și facă singur toate cele de trebuință, dar mai ales trebuie să nu uite că suntem români, iar strămoșii lor nu s-au plecat ușor în fața străinilor. Copiii de astăzi trebuie să știe cum au trăit moșii și strămoșii lor, de aceea este de datoria noastră să păstrăm cel puțin în muzee aceste obiecte care au făcut viața străbunicilor noștrii mai ușoară.
Proiect finalizat de actualul primar
Cu ani în urmă primarul orașului Sebiș de atunci, Gheorghe Petru Feieș, văzuse la Lipova muzeu orașului și a dorit un muzeu și pentru orașul Sebiș, pentru că Sebișul nu avea un muzeu, iar dacă astăzi orașul are un frumos muzeu se datorează lui Gheorghe Feieș în primul rând. Apoi s-au alăturat și alții care împreună cu dânsul au făcut tot ceea ce s-a putut atunci și au adunat materialul necesar unui muzeu. Se spune că „poporul care nu-și cunoaște trecutul nu va avea nici viitor”. Ieri 8 iunie în orașul Sebiș a avut loc inaugurarea muzeului orășenesc, sau putem spune că ieri a luat ființă noul muzeu al orașului, care de acum va face parte din Complexul Cultural Sebișan, alături de Casa de Cultură și biblioteca orașului. Iată că primarul Cristian Feieș a reușit să finalizeze și acest proiect de suflet pentru sebișeni, un proiect pe care tatăl dânsului l-a început în urmă cu câțiva ani înainte, iar dumnealui a reușit să taie panglica de inaugurare. S-a ales această locație pentru că este poziționată în centrul orașului, astfel încât oricine vizitează Sebișul va da cu ochii de acest muzeu. De altfel, clădirea care adăpostește muzeul este cea mai veche din orașul Sebiș fiind reabilitată de administrația orașului și are o istorie care vine de la contele Gabriel von Waldstein. Muzeul este bine gândit și organizat, astfel încât toate exponatele se pot vedea printr-un circuit coerent și simplu. Sunt expuse multe obiecte gospodărești, costume populare din zonă, obiecte militare din cel De Al II-lea Război Mondial, ce provin din zonă, ținând cont de faptul că la Prunișor s-au dus lupte grele între Armata Română și cea hortystă. Trebuie amintit faptul că la amenajarea acestui muzeu au contribuit specialiști de la Muzeul Județean Arad, cât și oameni care s-au dedicat acestui proiect cum sunt Alexandru Pop „Zărăndean” alături de Alexandra Vancu, Ana Vancu, Diana Morar și Angela Mărușteri care fac parte din Asociația Culturală „Țara Zărandului”, precum și Eliza Hulbăr care a fost mereu alături de acești oameni cu suflet mare.
La eveniment au fost invitați fostul primar al orașului Sebiș, Ghe. Petru Feieș, din partea Prefecturii Arad a fost invitat subprefectul Doru Sinaci, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, Bogdan Blaga, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Ionel Bulbuc, și părintele protopop Beniamin Ioja, care a oficiat o scurtă slujbă religioasă și a sfințit lăcașul muzeului. Au fost invitați și câțiva profesori de istorie cum este Gheorghe Barna, cel care cu ani în urmă a scos împreună cu alții o monoxilă din apele Crișului Alb care astăzi este expusă în nou muzeu și nu în ultimul rând directorul liceului din Sebiș. „Mă bucură faptul că am reușit să realizăm un nou obiectiv pentru sebișeni, astfel încât alături de o Casă de Cultură foarte frumoasă pe care o avem și o bibliotecă pe măsură, să avem și un muzeu care amintește de existența celor care au trăit cu secole înaintea noastră pe aceste meleaguri. Mă bucur că putem să ne mândrim și cu latura culturală, care se dezvoltă armonios în orașul nostru. Am reușit să înființăm la Sebiș un ansamblu de dansuri populare și o fanfară, iar acum putem spune că Sebișul are și un muzeu. Îmi doresc ca Sebișenii să viziteze acest muzeu, pentru că au ce vedea , iar în al doilea rând îmi doresc un Sebiș în care cultura să ocupe un loc important în viața fiecăruia dintre noi”, a declarat primarul Cristian Feieş.