Sănătatea osoasă nu are vârstă: obiceiuri zilnice care te ajută să previi afecțiunile osoase
21.03.2023 ⋅ 0 comentarii
Există multe ghiduri de bune practici pentru tratarea osteoporozei. În mare parte, tratamentul este destul de simplu, iar adoptarea unor măsuri preventive este esențială pentru menținerea unei sănătăți optime pe măsură ce înaintăm în vârstă. Cu cât începem mai devreme, cu atât mai bine! Indiferent de vârstă sau gravitatea afecțiunii, niciodată nu este prea târziu să începem să ne ocupăm de sănătatea osoasă. În majoritatea cazurilor de osteoporoză, pierderea osoasă are loc gradual. Densitatea osoasă tinde să atingă un vârf la mijlocul vârstei de douăzeci de ani și apoi scade pe măsură ce îmbătrânim.
Osteopenia și osteoporoza pot fi cauzate de diferite motive, dar cele mai frecvente includ:
- Antecedente familiale de osteoporoză;
- Alcoolismul;
- Efectele secundare ale unor medicamente;
- O alimentație necorespunzătoare, inclusiv deficitul de vitamine, cum ar fi vitamina D3;
- Dereglări hormonale;
- Lipsa exercițiilor fizice;
- Imobilizarea la pat. Studiile arată că oasele complet imobilizate pot pierde până la 15% din densitatea minerală în doar trei luni;
- Lipsa exercițiilor de rezistență;
- Anumite tulburări genetice.
Pentru prevenirea și tratarea osteopeniei și osteoporozei, există următoarele strategii:
Începeți devreme: Deoarece oasele încep să piardă densitatea și flexibilitatea odată cu înaintarea în vârstă, prin urmare este important să începem să ne preocupăm de sănătatea osoasă încă de la începutul vieții.
Începeții antrenamentul de rezistență
Față de antrenamentul cu haltere, există și alte modalități de a face antrenament de rezistență care pot fi benefice pentru sănătatea oaselor și a mușchilor. De exemplu, puteți utiliza benzi elastice sau corzi pentru a face exerciții de împingere sau de tragere care să stimuleze dezvoltarea musculară și osoasă, precum și să optimizeze funcția hormonală.
În plus, activitățile de susținere a greutății, cum ar fi mersul pe jos, joggingul, drumețiile, urcatul scărilor și dansul, pot fi de asemenea benefice pentru dezvoltarea oaselor și a mușchilor.
Creșteți aportul de vitamine;
Vitamina D3 este esențială pentru absorbția calciului, prin peretele intestinal.
Deși calciul este o componentă critică a sănătății oaselor, nu este recomandat excesul de suplimente din cauza potențialelor riscuri cardiace. O dietă sănătoasă și variată va furniza, de obicei, niveluri adecvate de calciu (presupunând că sunt prezente niveluri adecvate de magneziu și vitamina D3 pentru absorbție și că evitați consumul de sucuri). Vitamina D3 este, de asemenea, esențială pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos.
Creșteți aportul de vitamina K1 și K2. Cercetările indică faptul că vitamina K poate contribui la reducerea pierderii osoase, ajutând organismul să regleze funcția osteoclasteor. Un osteoclast este un tip de celulă osoasă care descompune țesutul osos. Aceste celule foarte importante fac parte integrantă din menținerea unei densități osoase corespunzătoare și asigurarea unei cantități adecvate de calciu în fluxul sanguin. Fără calciu adecvat, multe funcții celulare critice pot fi afectate, inclusiv funcția cardiacă. S-a dovedit că atât vitamina K1, cât și K2 reduc riscul de fracturi, inclusiv de șold și vertebrale.
Vitamina K, care se găsește în legumele cu frunze verzi, are beneficii anti-coagulare. Dacă luați medicamente pentru subțierea sângelui, medicul dumneavoastră va trebui să știe ce cantitate consumați în mod regulat, astfel încât medicația să poată fi dozată corespunzător.
Evitați sifonul;
Consumul excesiv de sifon (în special de sifon dietetic) a fost legat de o densitate osoasă slabă. Cauza exactă nu este în întregime clară. Mulți teoretizează că natura acidă a sifonului, împreună cu substanțele chimice și aditivii, determină o activitate osteoclastă crescută în oase. Acest lucru eliberează mai mult calciu în fluxul sanguin pentru a ajuta la combaterea efectelor negative ale consumului de sucuri. Este clar că prea mult suc este rău pentru sănătate și oase.
Magneziul este o componentă critică a sănătății oaselor și a sănătății în general. Magneziul ajută organismul să regleze nivelul de calciu. Acest lucru are un efect pozitiv asupra sănătății oaselor și, de asemenea, s-a dovedit că reduce riscul de pietre la rinichi. Mulți folosesc, de asemenea, magneziul ca ajutor pentru somn și recuperare. Atunci când este consumat noaptea, acesta poate fi benefic pentru îmbunătățirea somnului. Magneziul poate reduce, de asemenea, durerile musculare, crampele și/sau spasmele. Puteți lua Glicinat de magneziu sub formă de pilule sau prin consumul de alimente mai bogate în magneziu, cum ar fi spanacul, anghinarea și curmalele.
Majoritatea oamenilor sunt deficitari în ceea ce privește cantitatea de magneziu pe care o consumă în mod regulat. Se recomandă adesea să începeți suplimentarea cu o doză de început de 200 mg (înainte de culcare) și să creșteți doza la intervale de 100 mg, după cum este necesar. V-aș avertiza că administrarea unei cantități prea mari de magneziu poate duce la diaree. Glicinatul de magneziu în forma sa orală este cel mai bine absorbabil.
Mâncați sănătos;
Nu mâncați nimic semipreparat. O dietă cu vitamine și minerale adecvate nu numai că este imperativă pentru a preveni osteoporoza, dar este cheia pentru a preveni majoritatea bolilor și afecțiunilor. Cea mai mare parte a hranei noastre ar trebui să provină din fructe și legume cu conținut scăzut de zahăr, precum și din proteine și grăsimi sănătoase (în primul rând din surse vegetale, cum ar fi avocado și ulei de cocos sau de măsline). Orice grăsime animală ar trebui să provină de la animale organice și hrănite cu iarbă. Țesuturile corpului dumneavoastră au nevoie de nutrienți pentru a putea funcționa la un nivel ridicat.
Evitați pe cât posibil alimentele procesate. Limitați alimentele zaharoase și adăugați mai multe proteine și grăsimi sănătoase în dieta dumneavoastră. Menținerea unei diete cu grăsimi sănătoase adecvate este esențială pentru a furniza nutrienți pentru a susține toate funcțiile hormonale din organism, precum și pentru a susține creierul și sistemul nervos. Un aport adecvat de proteine este necesar pentru a susține sănătatea și dezvoltarea musculară. O dietă sănătoasă echivalează cu oase sănătoase.