Reza, un mesager al umanității, oaspete de onoare al Timișoarei (FOTO)
30.10.2023 ⋅ 0 comentarii
Context biografic:
Aflat la maturitatea creației sale artistice, Reza este un artist plurivalent și omniprezent pe scena artei fotografice în lume. De origine iraniană și cu reședință pariziană, Reza a făcut prima fotografie la vârsta de patrusprezece ani, iar la șaisprezece ani a publicat în revista unui liceu. Biografia sa intelectuală și artistică se poate măsura, metaforic, într un teatru de dimensiunile unui film desfășurat pe arii geografic-culturale de mari proporții.
Dimensiunea spațiului expus iconografic este, în cazul artistului Reza, o oglindă a propriului ochi (cu umbre și lumini vii). Există mult real conjugat în metafore, tocmai pentru a sugera unghiuri de vedere nu obscure, ci propice artistului fotojurnalist Reza. Cum viața este o scenă și teatrul are masca lui, cu ochi și lentile mai mult ori mai puțin vii, artistul a preferat să îmbine dramatismul cu realismul (uneori tragic) evenimentelor, cărora le-a oferit pelicule dintre cele mai tentante și zbuciumate. Ne referim aici de calitatea majoră de fotojurnalist la revistele „National Geographic” și „Magnum Photo”.
A plătit cu prețul libertății (fiind întemnițat peste trei ani), datorită faptului că a pus talentul și curajul său în slujba surprinderii celor mai odioase și dureroase scene de război.
Context timișorean:
În cadrul proiectului de mare anvergură, „Timișoara - Capitală culturală europeană”, recent, Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara a organizat o întâlnire de prim rang: Vernisajul Expoziției „Contemporarry Odysseys”, urmată de o conferință de presă.
Cuvântul de salut a fost adresat de către decanul Facultatății de Arte și Design, prof. univ. dr. Camil Mihăescu.
Au fost prezenți iubitori de artă și frumos, universitari, studenți, presă, reprezentanți ai Institutului Cultural francez ș.a., dornici de a decripta mesajele transmise prin arta fotografiei.
Galeria de Artă Mansarda a fost locul unde de pe simeze s-au putut admira variatele teme ale fotografiilor alese a fi expuse. Câteva crâmpeie ale personalității Maestrului Reza au fost creionate de Cristian Sida (conf. univ. dr.) care a spus: „Venirea lui Reza la Timișoara, în general, și la Facultatea de Arte și Design (unde Cultura este Capitală), în special, este o mare onoare. Întâlnirea noastră datează de mulți ani, când am licitat pentru o cauză nobilă, iar mai apoi ne-am revăzut în Iran. Consider expoziția un mare adevăr cultural și artistic.”
La rândul său, artistul a fost vădit impresionat de selecta și numeroasa asistență, dar și de mozaicul arhitectural timișorean: „Am servit umanitatea și continui să o fac. Prin venele noastre, roșul sângelui vibrează ca un foc. Sunt încântat să mă aflu în orașul care a traversat două imperii. Când am în stânga o Biserică catolică, în dreapta una ortodoxă și alături o sinagogă, ce poate fi mai mirific?”, a conchis marele artist.
În concluzie, suntem convinși că dacă Reza a traversat ororile din Ucraina, cu siguranță, va străbate și Afganistanul. Asta pentru că temele și simbolurile din fotografii vizează atât estetica frumosului, cât și pe cea a urâtului, în concepția oaspetelui, iar Teatrul războiului este cu adevărat a sa profesiune de credință.
A consemnat Florica R. Cândea, membru UZPR Filiala Arad
Selecție foto: Carina A. Baba, Salon Gutenberg Arad
Sursa: ARQ