Stire

Reguli noi pentru TROTINETE în municipiu; acces INTERZIS pe aleile pietonale şi în parcuri

12.01.2023 ⋅ 0 comentarii


Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate prin intermediul unei platforme on-line, în regim self-service, pe domeniul public al Municipiului Arad a fost pus astăzi la transparenţă

Proiectul de hotărâre propune reglementarea condiţiilor de utilizare a trotinetelor electrice închiriate prin intermediul unei platforme on-line, în regim self-service, pe domeniul public al Municipiului Arad, prevăzând reguli pentru utilizarea trotinetelor electrice închiriate pe domeniul public şi drumurile publice, stabilind obligaţiile operatorilor flotelor de trotinete electrice şi obligaţiile utilizatorilor de trotinete electrice închiriate de la operatorii de flote de trotinete electrice, cât şi procedura de aprobare a amplasării trotinetelor electrice de către operatori pe domeniul public şi regimul de sancţiuni aplicabile.

Documentaţia poate fi consultată: pe pagina de internet a instituţiei, la https://www.primariaarad.ro/dm_arad/portal.nsf/AllByUNID/transparenta-decizionala--proiecte-de-hotarari-00002226?OpenDocument,  la sediul instituţiei, la Serviciul Relaţii cu Publicul, camera 5, luni, marți, miercuri între orele 08:30 – 15:30, joi între orele 08:30 - 17:30, vineri între orele 08:30 - 14:00. Proiectul de act normativ se poate obţine în copie, pe bază de cerere depusă la Serviciul Relaţii cu Publicul.

„Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenta decizională se pot depune până la data de 25 01 2023 prin formularul online disponibil pe pagina de internet a institutiei, la link-ul: https://www.primariaarad.ro/dm_arad/portal.nsf/AllByUNID/transparenta-decizionala-0002cd62?OpenDocument  ca mesaj in format electronic pe adresa de e-mail: dezbaterepublica@primariaarad.ro sau prin poştă, pe adresa Primăriei Municipiului Arad, Bulevardul Revoluţiei, nr. 75”, susţin reprezentanţii Primăriei. Aceştia au ţinut să precizeze că pentru cei interesati există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică, până pe 25 ianuarie.

Ce spune proiectul de regulament

Potrivit proiectului de regulament, circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice se face în conformitate cu prevederile legale, pe pistele de biciclete, iar în lipsa acestora pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h. Astfel, utilizatorii trotinetelor electrice închiriate vor circula în locurile permise conform legislației rutiere în vigoare, cu o viteză adaptată pentru desfășurarea în siguranță a circulației.

În cadrul parcurilor, circulația trotinetelor electrice, cu excepția deplăsarii acestora pe pistele de biciclete, este interzisă.

Utilizarea locurilor publice/spațiilor create în vederea amplasării trotinetelor electrice este permisă ca urmare a încheierii unor contracte de închiriere cu operatorii de flote de trotinete electrice care au câştigat licitaţia organizată în acest sens, iar amplasarea trotinetelor va fi permisă doar în spaţiile amenajate, care vor fi marcate corespunzător.

„Pe trotuarele cu lățimea de minim 2,0 m, staționarea trotinetelor electrice se face în dispunere paralelă cu bordura, înspre carosabil, pe aliniamentul copacilor și stâlpilor de pe trotuar, acolo unde aceștia există, cu condiția ocupării lățimii maxime de 0,5 m din lățimea trotuarului și a lungimii maxime de 5,0 m. Proiecția trotinetei electrice va fi exclusiv pe trotuar”, se arată în proiectul pus la transparenţă.

De menţionat că în cazul unor condiții meteo nefavorabile, organizarea evenimentelor publice, situații de urgență, demararea unor lucrări la infrastructura publică, precum și în alte situații asemenea, autoritățile locale pot dispune ridicarea trotinetelor electrice de către operatorul de trotinete electrice pe o suprafață și durată determinată prin notificare către acesta, fără dreptul de a solicita despăgubiri în acest sens.

„Circulatia trotinetelor electrice este interzisă în zonele exclusiv pietonale şi de promenadă, cu excepția zonelor special delimitate şi semnalizate, stabilite de Comisia de Sistematizare a Circulației cu avizul Inspectoratului de Poliție Județean Arad – Serviciul Rutier. Amplasarea/staționarea trotinetelor electrice se poate face doar în locații adiacente acestor zone, astfel încât să nu împiedice libera circulație a pietonilor sau accesul la obiectivele din zonă”, se mai arată în regulament.

Informaţii despre contravenienţi şi infractori

Mai trebuie spus că trotinetele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente, fiind interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare. De asemenea, utilizarea trotinetelor electrice închiriate în scop publicitar este interzisă, spre deosebire de maşini.

În plus, numărul maxim de trotinete va fi de 4 trotinete/mp, iar la solicitarea autorităților competente, operatorul economic va colabora cu acestea pentru identificarea utilizatorilor care au săvârșit o contravenție/infracțiune, comunicând datele de identificare a acestora organelor abilitate.

Intraţi AICI pentru a citi tot proiectul.

 

 

 


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro