Rareş Giurgiu, elev al Colegiului Naţional „Moise Nicoară”, a obţinut locul al III-lea la Concursul Național „Parteneriat în educație-prezent și perspective”
16.09.2022 ⋅ 0 comentarii
Rareş Giurgiu, elev al Colegiului Naţional „Moise Nicoar㔺i pereşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Arad, a obţinut locul al III-lea la Concursul Național „Parteneriat în educație-prezent și perspective”, desfăşurat, săptămâna trecută, la Sulina.
De ceva timp tot auzim despre termenul de „bullying”, care reprezintă un act de violență, fizică, verbală și psihică.
Instituțiile de învățământ au devenit mediul propice pentru descărcarea de frustrări, pentru că aici copilul își poate manifesta lupta pentru putere. În școală și grădiniță, copilul caută un individ mai slab decât el și încearcă să-l domine și prin intermediul lui să scape de problemele sale (lovește, scoate în evidență defectele fizice, jignește și pune diverse porecle).
Dacă la grădiniță fenomenul este prezent în faza incipientă, la școală se dezvoltă drastic. Sunt sute de cazuri în care părinții își mută copiii în alte unități de învățământ pentru că au fost agresați, fizic sau verbal, de alți colegi. Iar statisticile cresc de la an la an. De exemplu, 25% dintre elevi sunt abuzaţi fizic şi psihic în timpul recreaţiilor. Ne punem întrebarea cum poate fi combătut acest fenomen.
Grupuri de tineri din toată țara s-au întâlnit la Sulina unde în perioada 10-12 septembrie, s-a desfășurat Concursul Național „Parteneriat în educație- prezent și perspective”. Concursul aflat la a XX-a ediție reunește an de an elevi implicați în comunitate cu scopul de a prezenta proiecte educaționale implementate la nivel local și a face schimb de bune practici.
Anul acesta județul nostru a fost reprezentat de către Rareș Giurgiu, sub coordonarea inspectorului școlar Camelia Moler din cadrul IŞJ, cu proiectul „Siguranță și acceptare pentru o școala primitoare”. Proiectul a vizat exact combaterea fenomenului de bullying. Rareș a obținut locul al III-lea la nivel național, iar impactul local a fost unul considerabil.
„Bullying rămâne din nefericire o temă de actualitate în comunitatea școlară, a cărui combatere constă, în viziunea noastră, într-o serie de acțiuni constante de consțientizare și educare, dezvoltate în concordanță cu dinamica fenomenului. În acest scop Consiliul Județean al Elevilor a elaborat proiectul «Siguranță și acceptare pentru o școala primitoare». Proiectul s-a desfășurat pe durata anului școlar 2021-2022 având ca scop creșterea gradului de toleranță și siguranță în comunitatea școlară prin campanii de informare și activități bazate pe principiul educației de la egal la egal. Ne bucurăm că proiectul nostru a avut parte de apreciere și la nivel național și îndemnăm elevii să se implice în continuare în acest gen de acțiuni, astfel încât să cladim împreună instituții de învățământ sigure, eficiente și adaptate nevoilor acestora”, susţine Rareș Giurgiu, președintele Consiliului Județean al Elevilor Arad
Experiența concursului a însemnat pentru tânărul arădean mai mult decât un simplu concurs, deoarece din această întâlnire spune se vor naște alte idei și proiecte de viitor. „Concursul a reprezentat mai mult decât o simplă competiție, acesta a fost un izvor de idei și bune practici în ceea ce privește elaborarea de proiecte educaționale de către elevi”, adaugă Rareș Giurgiu.
„Nu e ușor să coordonezi lucrarea unui președinte C.J.E. precum Rares Giurgiu, întrucât experiența acumulată ca lider al consiliilor elevilor, la care se adaugă seriozitatea cu care și-a îndeplinit atribuțiile au condus la crearea unui elev model. Felicitări, Rareș! Un merituos premiu al III-lea la concursul național de proiecte «Parteneriat în educație-Prezent și perspective», destinat Consiliilor Județene ale Elevilor. C.J.E.Arad – al treilea an consecutiv (cu prezență fizică) pe podium la Sulina!”, spune inspectorul școlar Camelia Moler.