Prognoza meteo iarna 2022- 2023, când vin ninsorile adevărate. Fenomenul care influenţează vremea în toată Europa
03.10.2022 ⋅ 0 comentarii
România va trece printr-o iarnă relativ obișnuită, cu temperaturi ușor peste valorile medii înregistrate în ultimii ani, dar meteorologii consideră că vremea va fi foarte urâtă, iar zilele însorite vor fi foarte rare.
Prognoza meteo iarna 2022-2023: Previziunile legate de ninsori pentru iarna 2022/2023, le arată meteorologilor un semnal climatic global influențat de La Nina, activ pentru al treilea an consecutiv, ceea ce este neobișnuit.
Prognozele meteorologice pe termen mediu, realizate de două mari institute europene, arată că iarna 2022 -2023 va fi cu puțină zăpadă, ceea ce ar putea crea probleme în agricultură. Dacă și temperaturile vor fi ridicate, ca anul trecut, consumul de energie va fi mai mic decât în iernile normale.
Prognozele care anunță o iarnă blândă în România au fost realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Termen Mediu și de Serviciul Meteorologic al Regatului Unit.
De asemenea, se estimează că cea mai mare parte a continentului va avea mai puține ninsori decât în mod normal. În ce privește ninsorile din țara noastră, există condiții pentru a se înregistra ninsori din ianuarie până în aprilie, dar cu slabe șanse în noiembrie și decembrie.
Astfel, în lunile noiembrie și decembrie, temperaturile vor fi cu un grad și jumătate mai ridicate decât media valorilor perioadei, dar fluctuațiile de temperatură vor face acest lucru insesizabil pentru oameni.
Țara noastră va avea în luna decembrie o temperatură medie care va oscila între 3,8°C (38,8°F) și -2,6°C (27,3°F).
„Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne asteptam la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”, afirmă cercetătorul științific George Gârbacea
În aceste ultime două luni ale anului, ninsorile sunt semnalate doar la munte și pe alocuri în regiunile deluroase, unde însă nu se va depune strat de zăpadă.
Meteorologii europeni mai remarcă, totodată, și un indice UV scăzut în Europa și în țara noastră, în special în lunile decembrie și ianuarie, atunci când valoarea indicelui UV va fi sub 1.
Specialiștii atrag atenția că lipsa soarelui reprezintă un risc pentru sănătate, în special pentru persoanele meteo-sensibile. Cerul va fi tot timpul acoperit de nori, iar perioadele în care va fi senin vor fi destul de rare. În luna ianuarie, în România ne mai putem aștepta și la aproximativ 4 zile de ploaie în luna ianuarie și în jur de 8 zile de ninsoare.
La Nina schimbă vremea la nivel global, nu doar la nivelul Americii de Nord. Este influențată și Europa, potrivit severe-weather.eu.
În prognoza serviciului meteorologic al Marii Britanii, aproape toată România este colorată în portocaliu, semn că va fi deficit de zăpadă. Dacă această lipsă de precipitații va fi insoțită de ger, pentru agricultură va fi rău.
Daniel Alexandru, șef laborator agrometeorologie: „Pentru culturile aflate în câmp ar fi preferabil ca toamna să înceapă să își intre în drepturi, adică să ne apropiem de iarnă cu temperaturi din ce in ce mai scăzute. Dacă se ating temperaturi negative – 10, -15 , ar fi bine să avem un strat superficial de zăpadă”.
Organizația Mondială de Meteorologie a atenționat, într-un comunicat, că la începutul iernii se va reactiva fenomenul „La Nina”, care produce temperaturi neobișnuit de scăzute ale apei de la suprafața Oceanului Pacific. Chiar dacă este departe de noi.
„Acest fenomen e relevant, ar putea însemna pentru partea de nord a Europei o iarnă mai blândă și cu precipitații mai multe, iar pentru iernile din țara noastră influențele sunt complexe, pentru că pot veni și dinspre regiunile nordice dar și dinspre Marea Mediterană mai multe precipitații”a precizat Florinela Georgescu, director ANM
Meteorologii consideră La Nina drept principalul motor meteorologic global în următoarele sezoane.
Analizând sistemele globale de prognoză meteo pe termen lung și din analiza datelor istorice, meteorologii au emis primele previziuni de ninsoare pentru iarna viitoare.
ENSO este prescurtarea pentru „El Niño Southern Oscillation”. Această regiune a Oceanului Pacific ecuatorial se schimbă între fazele calde și reci. De obicei, există o schimbare de fază la fiecare 1-3 ani.
Faza rece se numește La Nina, iar faza caldă se numește El Nino. Ne aflăm în prezent într-o fază La Nina, în cel de-al treilea an consecutiv, o întâmplare rară.
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2022-2023: Documente necesare, sume acordate și categorii
ENSO influențează semnificativ precipitațiile tropicale, modelele de presiune și schimbul complex dintre ocean și atmosferă. Aceste schimbări afectează circulația aerului în restul lumii, cu o oarecare întârziere.
În acest fel, ENSO are un impact semnificativ asupra precipitațiilor tropicale și tiparelor de presiune. În acest fel, modifică semnificativ sistemul de feedback atmosferă-ocean.
Prin acest sistem de feedback, influența ENSO se răspândește la nivel global, în special temperatura de iarnă și tiparele de zăpadă.
Meteorologii folosesc aceste anomalii generate de La Nina, ca un „indicator” pentru a cunoaște starea actuală a sistemului climatic global.
Primul eveniment La Nina s-a produs în 2020 și al doilea la sfârșitul anului 2021. Un eveniment similar din cel de-al treilea an se dezvoltă acum și se preconizează că va ajunge la maturitate pentru iarna 2022/2023.
În primul rând, uitându-ne la imaginea medie pentru Europa, putem vedea o prognoză destul de slabă de zăpadă. Se estimează că cea mai mare parte a continentului va avea mai puține ninsori decât în mod normal.
În noiembrie și decembrie va fi cu un grad, un grad și jumătate mai cald decât media, însă fluctuațiile de temperatură vor face acest lucru insesizabil pentru oameni.
Sursa: romaniatv.net
Sursa: ARQ