Stire

Organele prelevate de la o arădeancă de 32 de ani, o şansă la viaţă pentru trei bolnavi care aşteptau de ani de zile un transplant

18.11.2021 ⋅ 0 comentarii

Familia unei tinere de 32 de ani, aflate în moarte cerebrală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, a acceptat să-i doneze rinichii şi ficatul, astfel încât trei pacienţi care aveau nevoie de transplant vor putea de acum înainte să se bucure de viaţă. Informaţia a fost dată publicităţii pe pagina de Facebook a Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT).

„Mulţumim celor care au puterea să dăruiască viaţă dincolo de durerea lor. A dărui o şansă la viaţă celor aflaţi în suferinţă este unul din cele mai nobile gesturi, o dovadă a iubirii faţă de semeni ce nu poate fi cuantificată în cuvinte. #Transplantul înseamnă VIAŢĂ!

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, familia unei tinere de doar 32 de ani aflată în moarte cerebrală a găsit puterea de a preschimba suferința lor în speranță pentru alţi semeni. Așa că a fost de acord să doneze organele acesteia și să salveze viețile altor semeni aflați în cumpănă. Transmitem sincere condoleanţe familiei şi mulţumim cu respect şi recunoştinţă pentru decizia dificilă pe care a fost nevoită să o ia.

Graţie acestei decizii, alături de profesionalismul echipei de coordonare a spitalului arădean, formată din Dr. Dana Moţ – coordonator de transplant, Dr. Adrian Crişan – kdp, a efortului colectivului din secţia AŢI şi a susţinerii conducerii acestei unităţi sanitare, alţi 3 români se vor putea bucura de viaţă  în urma intervenţiilor de transplant hepatic şi renal”, scrie pe Facebook reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant.

Unde au ajuns organele prelevate la Arad

Organele prelevate de la Arad au ajuns astfel la Institutul Clinic Fundeni şi Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj.

„Efortul şi dăruirea lor au fost preluate de alţi profesionişti dedicaţi, echipele de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, care au încheiat cu succes intervenţia de prelevare atât a ficatului, cât şi a rinichilor. Familia pacientei a fost de acord şi cu donarea cordului, dar, din păcate, în ciuda eforturilor ANT, nu a fost găsit un receptor compatibil pentru acesta. De asemenea, la Arad a fost prezentă şi  echipa de prelevare plămâni de la Spitalul Clinc Sf. Maria Bucureşti, dar din motive medicale organele nu au putut fi eligibile pentru transplantare.

Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic, sub coordonarea domnului Prof.Dr. Irinel Popescu, echipa de chirurgi, coordonată de doamna Dr. Doina Hrehoreţ, alături de echipa AŢI, condusă de Dr. Ecaterina Scarlatescu, a încheiat cu succes încă o intervenţie de transplant hepatic, salvând viaţa unui pacient de 39 de ani aflat în suferinţă. În acelaşi timp, alţi doi pacienţi (doi bărbaţi de 40 de ani şi, respectiv, de 44 de ani) au primit, după aproape 3 ani de aşteptare,  şansa mult visată pentru un transplant renal la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca. Intervenţiile de transplant renal fiind realizate cu succes de echipele conduse de Dr. Silviu Moga şi Dr. Dan Pop”, mai scriu cei de la ANT.

În încheiere mai trebuie spus că Agenţia Naţională de Transplant mulţumeşte familiei donatoarei şi echipelor medicale din spitalele implicate pentru munca şi efortul pe care îl depun în lupta pentru viaţă.

Sursa foto: Facebok Agenţia Naţională de Transplant

fashiondays.ro