Mai multe mașini au fost abandonate pe străzile din Arad, iar unele sunt adevărate focare de infecție
28.04.2025 ⋅ 0 comentarii
De la începutul anului și până în prezent, 28 de proprietari de autovehicule abandonate sau fără stăpân, aflate în diverse zone ale orașului, nu s-au conformat somației de eliberare a domeniului public, comunicată prin afișare pe parbrizul mașinii, de către polițiștii locali din cadrul Serviciului Evidența Persoanelor al Direcției Generale Poliția Locală Arad.
În acest sens, polițiștii locali notifică cetățenilor care dețin în proprietate autoturisme “uitate” pe străzile municipiului, aspecte referitoare la procedura ridicării acestora de pe domeniul public (în situația nerespectării termenului acordat în vederea mutării mașinilor pe proprietate privată), conform prevederilor Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, cu modificările și completările ulterioare.
Astfel, pentru vehiculele în privința cărora există indicii temeinice că sunt abandonate, aflate pe domeniul public sau privat al statului ori al Municipiului Arad, agenții constatatori vor întocmi procese-verbale de constatare și vor afișa o somație pe caroseria autovehiculului, prin care solicită ridicarea acestora de pe domeniul public, în termen de 10 zile, înștiințând totodată Poliția Română privind datele de identificare ale respectivului autovehicul, care, în termen de 10 zile, va efectua cercetări pentru identificarea proprietarului/aparținătorului legal.
În cazul în care proprietarul nu se conformează somației, la propunerea motivată a organului constatator, primarul declară vehiculul ca fiind abandonat și dispune inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportarea și depozitarea acestuia, împreună cu bunurile aflate în interiorul său, prin grija agentului constatator, într-un loc special amenajat de către autoritățile administrației publice locale (str. Dosoftei F.N.).
Procedura prevede că proprietarii au la dispoziție cinci zile pentru a solicita restituirea autovehiculului, după ce achită o amendă de 2.000 de lei plus cheltuielile aferente ridicării și transportului. În caz contrar, se dispune radierea din circulație și din evidențele fiscale urmând ca vehiculul să treacă în proprietatea municipalității.
Este îngrijorător faptul că multe dintre ”rablele” lăsate în paragină pe domeniul public, într-o stare avansată de degradare, sunt utilizate ca ”dormitoare” de către oamenii străzii, devenind adevărate depozite de gunoaie, ocupând locuri de parcare necesare condominiilor.
Peste 112 mașini abandonate se află în evidența DGPL Arad, iar numărul poate crește semnificativ, în condițiile derulării proiectului “10 străzi pe zi”. În cadrul acestuia, se verifică în teren, zilnic, respectarea prevederilor legale și a normelor adoptate prin hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Arad, referitoare la starea clădirilor, îngrijirea terenurilor, ocuparea ilicită a domeniului public, constituirea asociațiilor de proprietari etc.
Sursa: ARQ