Linii verzi în Arad: o soluție alternativă (FOTO)
19.05.2022 ⋅ 0 comentarii
În demersul ei de a transforma Aradul într-un oraș verde, Primăria Municipiului Arad a implementat un proiect pilot care constă în acoperirea spațiul adiacent șinelor de tramvai cu covor vegetal. Mai exact înverzirea liniilor de cale de rulare a constat în instalarea unui strat vegetal de Sedum, cunoscut și sub denumirea de „iarbă grasă”, pentru început pe o suprafață de 300 mp.
Dacă în orașe precum Basel (Elveția), Milano (Italia), Strasbourg (Franța), Bratislava (Slovacia) sau Baltimore (Statele Unite ale Americii), noțiunea de „linie verde” este extrem de populară, pentru țara noastră este o noutate, astfel că putem spune că ceea ce s-a realizat la Arad este o premieră din punct de vedere a materialului folosit pentru înierbarea căii de rulare a tramvaiului, respectiv Sedum.
Operațiunea de înverzire a șinelor de tramvai s-a derulat la începutul acestei săptămâni. Timp de aproximativ 6 ore, în două nopți consecutive, în apropierea Arenei Francisc Neuman a fost o adevărată desfășurare de forțe, mai ales că nici condițiile meteo nu au fost tocmai de partea muncitorilor angrenați în acest proiect. Cu toate acestea, intervenția a fost dusă la bun sfârșit fără ca traficul sau programul de circulație a tramvaielor să fie afectate.
Primul pas a fost curățarea zonei supusă intervenței. Pietrele dislocate au fost reașezate și s-a nivelat întreaga suprafață. A urmat instalarea unui geotextil de filtrare care nu va permite ca particulele fine levigabile din amestecul special de substrat multicomponent (zgură vulcanică măcinată, compost, alte materiale) să se amestece cu pietrele fundației căii de rulare și s-a așezat un element special de dren și retenție de apă, care va putea absorbi o cantitate de peste 20 l/mp. Înainte de a se instala rulorile de Sedum s-a montat un strat de 3 - 10 cm de substrat și aditivi de mărire a capacității de reținere a apei.
Beneficiile liniilor verzi sunt :
„Dacă se confirmă faptul că din punct de vedere al întreținerii, costurile sunt mult mai mici decât în cazul gazonului clasic, iar prețul de instalare va fi unul avantajos, ne gândim ca anii următori să bugetăm o astfel de investiție. Mai mult decât atât, le-am propus ca în cazul în care doresc să-și extindă afacerea să ia în calcul, dacă nu municipiul, cel puțin județul nostru, pentru a produce aici aceste rulouri”, a declarat primarul Călin Bibarț.