Stire

Legislația vine în sprijinul celor care locuiesc la bloc

10.02.2022 ⋅ 0 comentarii


Viața la bloc implică acceptarea condițiilor impuse de traiul în comun și mai ales de asociația de proprietari. Numai că, de multe ori, locatarii se confruntă cu probleme cauzate de neregulile făcute tocmai de cei care administrează blocul. Or, există noi reglementări în sprijinul proprietarilor.

Mulți dintre cei care doresc să cumpere un apartament la bloc sunt interesați de felul în care este administrată clădirea. Și mai important decât prețul apartamentelor în Arad sau în alte zone ale țării este felul în care se va derula viața la bloc pentru viitorul proprietar. Din fericire, legislația în vigoare vine în sprijinul proprietarilor de apartamente la bloc.

Administratorul trebuie să fie calificat

Spre deosebire de anii precedenți, din ianuarie 2022, administratorii de bloc trebuie să dețină un certificat de calificare profesională dacă doresc să-și păstreze funcţiile. Termenul anterior a fost prelungit la sfârșitul anului 2020. Așa cum este prevăzut în Legea nr. 294/2020, administratorii de bloc au avut la dispoziție destul timp pentru a obţine certificatul de calificare profesională, până la data de 1 ianuarie 2022. Asta pentru a putea să îşi păstreze funcţiile, conform noii legislaţii privind asociaţiile de proprietari. Anterior, termenul-limită pentru obţinerea acestui certificat era prevăzut de Legea nr. 196/2016 ca fiind 28 septembrie 2019. Guvernul a decis, însă, în luna august din 2019, prelungirea până la 1 ianuarie 2021.

Potrivit Legii 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, certificatul de calificare profesională reprezintă actul care dovedește calificarea profesională a persoanelor fizice pentru a fi administratori de bloc. În esență, pot fi atestate de primarul localității pentru a îndeplini ocupația de administrator de bloc doar persoanele care dețin un certificat de calificare.

Anterior apariției actualei legi a asociațiilor, administratorii de bloc aveau o singură obligație, și anume să fie atestați de către primar, nu să dețină și un certificat de calificare profesională.

Pentru un restanțier nu se debranșează tot blocul

Dacă un locatar nu-și plătește facturile individuale la apă, nu se poate debranșa întreg blocul. Iar asta e prevăzut în legislația în vigoare, indiferent dacă se trece printr-o perioadă de stare de alertă sau nu. Și s-a menționat acest lucru pentru că, în 2020, s-a stabilit ca, pe perioada stării de alertă, furnizorii de utilități să nu poată debranșa clienții sub nicio formă. Însă, pentru că mulți au profitat de această interdicție și nu și-au plătit facturile, autoritățile au stabilit să o elimine în cazul rețelelor de furnizare a electricității și gazelor naturale. Astfel, pe perioada stării de alertă, interdicția de debranșare se aplică în continuare în cazul furnizorilor de apă, canal și salubritate. În plus, chiar și când nu este instituită stare de alertă, potrivit legii, nu se poate debranșa un întreg bloc de la apă sau canalizare pentru că unul sau mai mulți dintre locatarii imobilului nu-și plătesc facturile individuale.

Ce spune legea

În 2020, pe fondul problemelor aduse de pandemia de coronavirus, autoritățile au decis ca, pe perioada stării de alertă, furnizorii de curent, gaze, apă, canalizare și salubritate să nu aibă voie să debranșeze clienții. Totuși, chiar și după ce va fi eliminată starea de alertă, în anumite situații, locatarii unui bloc nu vor putea fi debranșați de la apă și canalizare pentru datoriile unuia dintre ei. După cum se arată în Legea 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare, în cazul în care în respectivul bloc sunt încheiate contracte individuale cu furnizorul, acesta nu poate opri furnizarea apei în tot blocul. Cu alte cuvinte, în blocurile în care apa nu se plătește prin asociație, în baza unui contract colectiv, ci de fiecare locatar în parte, în baza unui contract individual, furnizorul de apă și canalizare nu poate opri furnizarea serviciilor la nivelul blocului. În astfel de cazuri, restanțierii la apă sunt debranșați individual. Și asta pentru că există contracte individuale de furnizare a unor servicii.

Ce obligații mai au furnizorii

Pe lângă interdicția de a opri apa în întregul bloc în caz de neplată a facturilor individuale, furnizorii de astfel de servicii mai au, potrivit Legii nr. 241/2006, și următoarele obligații în cazul încheierii de contracte individuale de furnizare:

- să asigure la branșamentul condominiului parametrii de calitate a apei potabile;

- să repartizeze pe fiecare unitate imobiliară consumul de apă înregistrat de contorul montat la branșamentul condominiului;

- să emită lunar factură fiecărui utilizator;

- să factureze în sistem paușal utilizatorii care nu asigură montarea contoarelor de apă în toate locurile de consum aferente proprietății individuale sau care nu verifică metrologic contoarele la termenul de scadență ori nu înlocuiesc toate contoarele respinse metrologic.

Când se poate încheia un contract individual

Încheierea de contracte individuale de furnizare a apei este posibilă, în cazul imobilelor cu distribuție verticală a apei, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

- în toate locurile de consum al apei reci și al apei calde din proprietatea individuală, se montează, pe cheltuiala utilizatorului, numai contoare de apă cu citire la distanță care sunt utilizate ca aparate de măsură a consumului individual și se verifică metrologic la scadență;

- în toate proprietățile individuale din condominiu se montează, cu avizul operatorului, același tip de contor;

- certificatele metrologice emise de producător/ laboratorul autorizat metrologic pentru contoarele de apă cu citire la distanță montate în toate proprietățile individuale se predau operatorului.

Operatorii au dreptul să sisteze furnizarea serviciilor amintite acelor utilizatori care nu achită contravaloarea acestora în cel mult 30 de zile calendaristice de la data expirării termenului de plată a facturilor, prin debranșarea de la rețelele publice de distribuție a apei ori de la rețelele publice de canalizare.


 

fashiondays.ro