În anul 2023 Complexul Muzeal Arad a aniversat 130 de ani de existență cu un număr record de vizitatori
12.01.2024 ⋅ 0 comentarii
54487 persoane au vizitat expozițiile muzeului pe parcursul anului 2023
În an aniversar, când muzeul arădean a împlinit 130 de ani de existență (1893-2023), Complexul Muzeal Arad a stabilit un număr record de 54 487 vizitatori, o creștere a numărului vizitatorilor de aproape 50 % față de anul precedent.
În anul 2022 muzeul arădean a fost vizitat de 30489 vizitatori, pentru ca în 2023 numărul lor să crească cu aproape 50% față de anul precedent, expozițiile din Arad și județ fiind vizitate de 54487 vizitatori și 709 de grupuri școlare, turiști, delegații oficiale din România, Ungaria, Germania, Franța, Turcia, Italia, SUA, Pakistan.
„Ca urmare a investițiilor istorice realizate de Consiliul Județean pentru modernizarea tuturor expozițiilor Complexului Muzeal Arad, în anul 2023 numărul vizitatorilor a crescut cu aproape 50 % față de anul precedent. Consiliul Județean Arad va continua investițiile și în acest an în infrastructura muzeală pentru ca muzeul arădean să devină unul dintre cele mai moderne muzee din țară”, a declarat Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad.
Anul trecut mai mult de jumătate dintre vizitatorii Complexului Muzeal Arad au ales oferta Muzeului de Științe ale Naturii și Pinacoteca din Palatul Cultural, iar Muzeul de Artă, redeschis publicului cu spațiul expozițional renovat și modernizat prin inserturi cu tehnologie digitală, a atras de două ori mai mulți vizitatori față de anul 2022, înregistrându-se un număr record de vizitatori la colecția de artă românească.
Evenimentul „Muzeul din Arad la 130 de ani”, organizat de Complexul Muzeal Arad cu sprijinul Consiliului Județean Arad, a marcat aniversarea a 130 de ani de activitate muzeală în Arad, prin deschiderea primului muzeu pentru public în anul 1893. Evenimentele și expozițiile deschise pentru public au fost un prilej de a face remarcată contribuţia muzeului arădean pe parcursul secolelor XIX-XXI la prezervarea și valorificare patrimoniului cultural național mobil, la dezvoltarea interesului pentru cultură și istorie, la susţinerea unor evenimente culturale de marcă, subliniind prestigiul muzeului, care la ora actuală, prin patrimoniul său, este un actor consacrat pe scena culturală arădeană.
„În anul 2023 Complexul Muzeal Arad a aniversat împlinirea a 130 de ani de activitate muzeală. Totodată, anul trecut muzeul a înregistrat cel mai mare număr de vizitatori din întreaga sa activitate muzeală în Arad, mai precis 54 487 persoane care au trecut pragul muzeului nostru, în expozițiile din municipiu și județ. Acest rezultat este urmarea firească a investițiilor majore realizate de Consiliul Județean Arad în infrastructura muzeală, a introducerii tehnologiei digitale și interactive în cadrul expozițiilor, dar și a diversificării ofertei culturale, prin organizarea de expoziții temporare atractive, de impact și evenimente muzeale inedite pentru publicul nostru de toate vârstele. Mulțumesc arădenilor și tuturor celor care au fost alături de noi pe parcursul anului aniversar 2023 și îi invităm și în acest an la toate evenimentele muzeale de anvergură națională și internațională pe care le pregătim deja pentru pentru publicul nostru”, a declarat Blaga Bogdan, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.
Evenimentele cu cel mai mare succes în rândul publicului au fost cele din luna luna mai, „Noaptea Muzeelor” și prima ediție „MuseumArad Reenact Fest”, care prin programul ofertant au atras un număr record de persoane pe parcursul unei singure seri muzeale și prima ediție a Zilelor Complexului Muzeal Arad, din luna octombrie, un eveniment extrem de apreciat de vizitatorii noștri din Arad și Timișoara, care au participat în număr mare la sărbătoarea muzeului nostru arădean.
Expozițiile temporare deschise la Muzeul de Artă pe parcursul anului 2023, realizate în colaborare cu parteneri din țară și străinătate, au reprezentat adevărate premiere pentru Arad: expoziția Irina Dragomir. Roșu, galben și albastru – prima expoziție Art Safari în Vestul țării și expoziția internațională „Leonardo da Vinci – The Machines. Invențiile unui Geniu al Renașterii”.
Expozițiile și proiectele educaționale pentru copii au fost cele mai apreciate de publicul tânăr din Arad, dar și de grupuri școlare din Timiș, Bihor, Caraș-Severin, Cluj, Gorj, Suceava. Expoziția de modelism și istorie feroviară „Cu trenul la Arad” organizată în colaborare cu asociații din România, Ungaria și Austria, a fost unul din evenimentele de amploare dedicate Zilei Internaționale a Copilului în Arad.
Proiectele educaționale derulate la nivel național „Școala altfel la Muzeu” și „Săptămâna verde”, organizate anual și de Complexul Muzeal Arad, au fost un prilej excelent pentru preșcolari și elevi să descopere altfel istoria Aradului, participând la ateliere tematice de istorie, etnografie, artă, tururi ghidate tematice în muzeu și la monumente istorice din Arad. În cadrul proiectului național „Săptămâna verde” școlile partenere au propus ca temă vizitarea Muzeului de Științe ale Naturii și expoziției de reptile și insecte vii, colecția Mihai Alexandrescu, vizitată de un număr record de persoane.
A doua ediție a expoziției caritabile ”Brazi de poveste la muzeu” a încheiat seria evenimentelor din anul 2023 organizate de Complexul Muzeal Arad și partenerii săi, firme private din sectorul economic arădean și instituții publice. Expoziția găzduită de Muzeul de Artă a reprezentat un cadou inedit la final de an pentru vizitatorii muzeului nostru și pentru beneficiarii copii și adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad.
Sursa: ARQ