IDEI PENTRU GRĂDINA DIN JARDINERĂ
03.02.2023 ⋅ 0 comentarii
💚𝐈𝐃𝐄𝐈 𝐏𝐄𝐍𝐓𝐑𝐔 𝐆𝐑𝐀̆𝐃𝐈𝐍𝐀 𝐃𝐈𝐍 𝐉𝐀𝐑𝐃𝐈𝐍𝐈𝐄𝐑𝐀̆ 💡
Primăvara este încă departe, dar ideile pentru amenajarea spațiului verde sunt binevenite în orice perioadă, mai ales că pot fi puse în aplicare folosind plante de cameră pentru aranjamente spectaculoase, chiar și în interiorul locuinței.
Grădinile în jardiniere sunt excelente pentru grădinarii începători, pentru persoanele care au spațiu limitat și pentru oricine dorește să-și decoreze veranda sau terasa. În jardiniere pot fi plantate o singură specie sau o combinație de plante, în funcție de aspectul pe care încerci să îl obții. Printre plantele populare pentru jardiniere se numără florile, ierburile și plantele suculente. Mulți grădinari schimbă plantele pe care le cultivă în funcție de sezon pentru a păstra o pată de culoare pe tot parcursul anului.
Atunci când alegi recipientele pentru o grădină în jardinieră alege ceva care să se potrivească gustului tău, care să permită un drenaj adecvat și să aibă o dimensiune și o greutate corespunzătoare pentru locul în care intenționezi să le amplasezi.
👨🌾𝐀𝐋𝐄𝐆𝐄𝐑𝐄𝐀 𝐏𝐋𝐀𝐍𝐓𝐄𝐋𝐎𝐑
Ține cont de mediu
Principalul aspect pentru o plantare reușită în ghiveci este să te asiguri că toate plantele au nevoie de condiții similare, de soare sau de umbră, precum și de apă. Nu uita să optezi pentru plante care iubesc umbra respectiv soarele, în funcție de zona în care dorești să le păstrezi.
🌺𝐅𝐥𝐨𝐫𝐢 𝐯𝐬. 𝐟𝐫𝐮𝐧𝐳𝐢𝐬̦ 🌿
Nu te baza doar pe flori. Combinațiile de lungă durată pentru ghivece tind să asocieze plantele alese pentru o perioadă de înflorire prelungită (de obicei, plante anuale) cu plante care adaugă culori, forme și texturi atractive ale frunzelor (adesea plante perene fragede). Dacă o plantă intră în repaus, alta va prelua ștafeta. Păstrați simplitatea, limitând selecția la trei tipuri de plante.
👨🌾𝐓̦𝐢𝐧𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐢̂𝐧𝐚̆𝐥𝐭̦𝐢𝐦𝐞𝐚 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫:
Nu alegeți plante care au toate aceeași înălțime, formă sau textură: Una poate fi înaltă și dreaptă (thriller); alta, de înălțime medie și cu formă de movilă (filler); iar ultima, joasă și răspândită (spiller). Pe lângă faptul că vă oferă un contrast estetic, acest aranjament evită concurența pentru lumină și spațiu.
🎨𝐂𝐮𝐥𝐨𝐚𝐫𝐞:
Combinarea armonioasă a culorilor este subiectivă, dar iată câteva principii direcționale pentru a combina armonios culorile:
- Rozul, albastrul și movul sunt aproape întotdeauna compatibile.
- Galbenul și portocaliul funcționează bine alături de plante cu nuanțe de mov sau maro.
👨🌾𝐕-𝐚𝐭̦𝐢 𝐫𝐚̆𝐳𝐠𝐚̂𝐧𝐝𝐢𝐭?
Este ușor să adăugați și să eliminați plante, chiar și la mijlocul sezonului. Folosind un cuțit lung tăiați un cerc în jurul masei de rădăcini a plantei pe care doriți să o eliminați, scoateți cilindrul de rădăcini și amestecul de ghiveci și plantați altceva în loc. Într-o săptămână, noua plantă se va integra perfect și va arăta ca și cum ar fi fost în recipientul dvs. de la început.
👨🌾𝐈̂𝐍𝐆𝐑𝐈𝐉𝐈𝐑𝐄𝐀 𝐒̦𝐈 𝐈̂𝐍𝐓𝐑𝐄𝐓̦𝐈𝐍𝐄𝐑𝐄𝐀 𝐑𝐄𝐂𝐈𝐏𝐈𝐄𝐍𝐓𝐄𝐋𝐎𝐑
🌿𝐔𝐝𝐚𝐭̦𝐢:
Nu uitați că plantele anuale și alte plante vor avea nevoie de mai multă apă în recipiente decât în straturile de flori. Solul din containere se usucă mult mai repede, pur și simplu din cauza volumului mai mic al solului și a izolației mai reduse, ceea ce permite solului să se încălzească și umidității să se evapore mai repede. Folosiți un vas de udat cu un gât lung sau o baghetă de udare pentru a livra apa direct în ghiveci și a evita umezirea frunzelor.
Plantele prosperă în condiții de consecvență, mai ales când vine vorba de apă. Dacă vă instalați recipientele pe un sistem de udare automată prin picurare, vă puteți asigura că plantele sunt udate după un program regulat.
🌿𝐈̂𝐧𝐠𝐫𝐚̆𝐬̦𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐭:
Substanțele nutritive sunt eliminate treptat din amestecul de ghiveci o dată cu udarea. Plantele se descurcă cel mai bine cu un aport constant de îngrășământ în cantități mici, așa că suplimentarea lor săptămânală este mult mai eficientă decât un program de lunar.
🌿𝐈̂𝐧𝐟𝐥𝐨𝐫𝐢𝐫𝐞𝐚:
Tăiați regulat tulpinile de flori și ramurile crescute în exces pentru a avea mereu ghivece cu un aspect curat și sănătos.
Ghivecele mici împrăștiate prin grădina mai largă tind să pară pierdute, de aceea ca regulă generală păstrați-le aproape de casă, în locuri unde aveți ocazia să vă opriți și să admirați plantele mici. Jardinierele mari funcționează bine oriunde.
Folosiți ghivece mici (cu diametrul de până la 30 cm) pentru a crea prezentări schimbătoare de plante mici, cum ar fi bulbi, ierburi, sempervivum și plante alpine.
Sperăm că primăvară vă veți putea bucura de o selecție inedită de aranjamente în jardiniere!
📍Pentru o selecție variată de plante și flori viu colorate, vă așteptăm în locațiile 𝐋𝐚𝐧𝐝𝐢𝐬𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐀𝐫𝐚𝐝 𝐬𝐚𝐮 𝐃𝐮𝐦𝐛𝐫𝐚̆𝐯𝐢𝐭̦𝐚❗️
👉 www.landisa.ro
💚Vă dorim spor la grădinărit!💚