Guvernul a anunțat prelungirea plafonării prețurilor la energie. Nicolae Ciucă: „98% dintre gospodării vor beneficia”. Care sunt tarifele
02.09.2022 ⋅ 0 comentarii
Guvernul a finalizat, joi, proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru compensarea facturilor la energie. Premierul PNL a făcut anunțul.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că actul normativ include măsuri de protecţie a populaţiei şi economiei, în contextul creşterii preţurilor la gaze şi energie şi că a fost prelungită valabilitatea OUG cu un an şi anume până la 31 august 2023.
„Deşi am întârziat, aprobăm măsurile de protecţie a populaţiei şi economiei, în contextul creşterii preţurilor la gaze şi energie. Am extins şi perioada de valabilitate a OUG, practic am prelungit cu un an şi va fi valabilă până la 31 august 2023. Am avut în vedere să asigurăm, aşa cum spuneam, protejarea populaţiei şi a economiei.
Sunt 98% dintre gospodăriile care vor beneficia de această plafonare şi compensare la energie şi apreciem că astfel vor fi ferite de creşterile preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. Am considerat că e important să luăm măsuri pentru consolidarea resurselor alocate în acest sens.
Am luat măsuri pentru a ne asigura că piaţa internă are asigurată întreaga cantitate de gaze naturale şi avem funcţionale toate sursele de producere a energiei”, a declarat Nicolae Ciucă, în debutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.
Care sunt plafoanele pentru energie
Plafoanele pentru consum rămân aceleași, a declarat ministrul Virgil Popescu.
„În această seară am aprobat modificările la Ordonanţa 27. Practic, se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanţei 27. De la 1 septembrie anul acesta, practic de astăzi, până în data de 31 august a anului viitor. Schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei şi a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023.
Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi, între 0 – 100 KWh consum, preţul este de 68 de bani/kW – practic, acest tarif pentru populaţia care consumă foarte puţin kilowaţi. Între 0 – 300 kilowaţi, aici este o uşoară schimbare. În interiorul aceluiaşi plafon, încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie. Preţul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowaţi din acest plafon; diferenţa între 255 şi 300 – la preţul din contract”, a declarat Virgil Popescu joi, la finalul şedinţei de guvern în care a fost aprobată Ordonanţa de modificare şi completare a OUG 27/2022, potrivit Agerpres.
Sursa: romaniatv.net