Local Stire

Five o'clock: tea, coffee & orange and blue cocktail, like a summer day

23.07.2021 ⋅ 0 comentarii

Miercuri, 21 iulie, la restaurant Continental Forum Arad, a avut loc Salonul Gutenberg, ediția de vară.

Prietenii Salonului și Revistei Gutenberg știu că fiecare întâlnire organizată de Florica R. Cândea e altfel, astfel, după cum era de așteptat, și de această dată surprizele s-au ținut lanț.

Așadar, pe lângă prezentarea numărului 47 al revistei, care a adunat peste 2500 de articole și tot atâția semnatari, Florica R. Cândea i-a provocat pe oaspeți la un recital de poezie/proză poematică. Cine a recitat? Valentin Voicilă, prieten vechi și bun al revistei, care a simțit în poezia Floricăi R. Cândea un strigăt similar celui din cunoscuta pictură „Țipătul” (Edvard Munch). După recitalul inimitabil al lui Valentin Voicilă au urmat scurte lecturări din volumele „Pagini din clipe” și „Out  / In”, ieșite de la tipar, dar nu și din casă, în anul 2020. Ambele sunt semnate, firește, de Florica R. Cândea, primul volum reprezentând, mai mult decât o antologie, o „carte grea” (Anton Ilica), „care are ca leit-motiv țipătul, strigătul” (Valentin Voicilă), iar al doilea volum reprezentând „povestea vieții mele, în cifre, generice și ani, pentru că am simțit nevoia de a călători cu mine…” (Florica r. Cândea). Enumerăm doar pe câțiva dintre cei care au citit: Ioana Nistor, Dorin Ocneriu, Lorena Stoica, Camelia Belei, Adina Matei, Iuliana Pintea, Margareta Neron.

Anastasia Maria Solomie și Noemy Szentesi au reprezentat cireșele de pe tortul acestui atipic Salon, despre care Valeriu Ilica a afirmat: „Jos pălăria! Aplauze pentru reușită! De consemnat la dosar calitatea, interesul și rezonanța crescândă a tuturor participanților. A fost un Stamatiad redivivus – categoria belle epoque”. Anastasia a interpretat piesele „Cine iubește și lasă” și „Au înnebunit salcâmii”, în timp ce Noemy a ales piesele „Cine m-aude cântând” și „Pe lângă plopii fără soț”, amândouă răscolind sufletele celor prezenți, reamintindu-ne că scopul artei este strâns legat de catharsis. Paul Krizner și Gheorghe Hodrea, de asemenea, au contribuit la această stare prin interpretarea romanței „Departe-aș vrea de-aici să vii”.

Printre oaspeții de seamă ai Salonului s-au numărat și Maria Costina Avădanei și Bianca Elena Avădanei, cele care vor duce mai departe dragostea de țară și de frumos a lui Constantin Avădanei, membru al Salonului Gutenberg, responsabil de imaginea conceptuală a revistei și prieten bun al tuturor celor prezenți (și nu numai!), Aradul devenind „acasa” lui de suflet.

Carina A. Baba 

fashiondays.ro