Expoziție de documente și fotografii „Oțel incandescent și coșuri fumegânde. 300 de ani de istorie industrială în Banatul de Munte”
07.06.2022 ⋅ 0 comentarii
Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, în colaborare cu Complexul Muzeal Arad, Muzeul Central al Șvabilor Dunăreni din Ulm, Germania, Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu al Academiei Române, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin și al Consiliului Județean Arad, organizează expoziția „Oțel incandescent și coșuri fumegânde. 300 de ani de istorie industrială în Banatul de Munte”.
Vernisajul va avea loc în Grădina de Lectură a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, vineri, 10 iunie 2022, începând cu ora 16.00, evenimentul beneficiind de prezența unor distinși invitați: dr. Dacian Rancu, managerul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, prof. univ. dr. Rudolf Gräf, director al Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu al Academiei Române, dr. Doru Sinaci, subprefect al județului Arad, dr. Sorin Bulboacă, manager al Complexului Muzeal Arad.
„Oțel incandescent și coșuri fumegânde. 300 de ani de istorie industrială în Banatul de Munte” reprezintă un proiect expozițional care, după cum afirmă manager dr. Dacian Rancu, „pune în lumină aspecte individuale, plasând oamenii și viața lor de zi cu zi în prim plan”, realizând o incursiune în industrială a Banatului de Munte. Obiectivul propus este promovarea prin imagini reprezentativ-conceptuale, a unor inedite aspecte privind industria și metalurgia spațiului bănățean și patrimoniul industrial al acestui spațiu. Expoziția conține imagini-document din patrimoniul Muzeului Șvabilor Dunăreni din Ulm, Germania.
Expoziția, cu acces gratuit pentru public, poate fi vizitată în spațiile Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” și a Muzeului de Artă Arad (str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etajele I-II), în perioada 10 iunie –25 iunie 2022, de marți până duminică, între orele 09.00-17.00.