Stire

Eroii neamului românesc au fost comemorați și la Arad (FOTO)

17.06.2024 ⋅ 0 comentarii


„Nu-l uitaţi pe cel căzut în război, / strigaţi-l din când în când pe nume, / ca şi cum ar fi viu printre noi / şi atunci el va surâde în lume” (Nichita Stănescu)

În România, prin Decretul nr. 1913/04.05.1920, s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului: „Art. I. Comemorarea eroilor căzuți în răsboi se va face, în fiecare an, în ziua înălțărei Domnului nostru Isus Christos, din luna Maiu, când Floarea este mai bogată. Art. II. Această zi se decretează ca sărbătoare națională și va fi serbată în toate comunele țărei printr’un parastas, prin procesiuni și serbări cu caracter național și patriotic după un program stabilit de societatea Mormintele eroilor căzuți în răsboi, și la care vor luà parte toate instituțiile de Stat și particulare.“ (Monitorul Oficial nr. 24 din 4 mai 1920). Această hotărâre a fost reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți din 24.08.1920, promulgată prin Decretul nr. 3530/02.09.1920, precum și într-un moment tragic pentru țară, prin Decretul-lege nr. 2533/01.08.1940: „Art. 10. - Comemorarea Eroilor căzuți în războiu, se va face în fiecare an la Ziua Înălțării Domnului, care este decretată ca sărbătoare națională, sub denumirea de Ziua Eroilor. Această zi va fi sărbătorită, atât în tot cuprinsul țării, cât și în străinătate de autoritățile românești, în mod cu totul demn, prin organizări de Te­Deum-uri, procesiuni și serbări cu înalt caracter național, la care vor participa toate instituțiunile de Stat și particulare, fără deosebire de religie sau origină etnică“ (Monitorul Oficial nr. 176 din 1 august 1940). Între 1948-1989 a fost sărbătorită la data de 9 mai, dar din 1990 s-a revenit la data inițială. Astfel, în acest an, în data de 13 iunie, în toate bisericile din țară și din străinătate s-a făcut pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul secolelor pe toate câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

La Arad, un sobor de preoți de la Catedarala Ortodoxă Veche a oficiat slujba de pomenire a eroilor, în fața troiței din curtea bisericii, după care au fost depuse coroane de flori din partea mai multor instituţii ale statului, precum şi din partea Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, Filiala Județeană „Ziridava” Arad, Asociației Veteranilor de Război, Filiala Județeană „Zărandul” Arad şi Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Județeană „Detașamentul Păuliș”, Arad, reprezentate de gl. mr. (rtg.) Vasile Ionel Heredea, col. (rtg.) Sandu Crișan și col. (rtg.) Marcel Lucaciu. Câțiva dintre elevii Liceului Special „Sfânta Maria” Arad, însoțiți de prof. Luciana Vasvary, prof. Simona Chelaru și prof. Carina A. Baba, au luat parte la eveniment, depunând trandafiri albi la troiță, un modest omagiu față de cei care s-au jertfit pentru țară.

Ceremoniile militare și religioase au continuat la Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 - Piața Revoluției și la Crucea Eroilor - Parcul Mihai Eminescu. De asemenea, au fost depuse coroane și la monumentul din Parcela Eroilor - Cimitirul Pomenirea, care se află în mijlocul mormintelor eroilor din cele două Războaie Mondiale. Ca de obicei, la ceremonii, au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu – Arhiepiscop al Aradului, oficialități și reprezentanți ai Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu”.

Carina A. Baba

Fotografii: Lt. Octavian Corbei


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro