Direcția de Sănătate Publică Arad continuă controalele pentru binele copiilor
27.09.2022 ⋅ 0 comentarii
Direcția de Sănătate Publică Arad continuă controlul tematic dispus de Ministerul Sănătății, în unități de învățământ și unități de tip catering care asigură hrana copiilor/elevilor din aceste unități.
În data de 26.09.2022, inspectorii sanitari din cadrul SCSP (Serviciul Control Sănătate Publica) au efectuat un control igienico-sanitar la un fast-food care asigură în sistem catering mâncare copiilor la mai multe unități școlare din municipiul Arad, constatându-se nerespectarea normelor igienico-sanitare după cum urmează:
-nu există contract încheiat între firma de catering și unitățile școlare cu specificarea clară a obligațiilor părților
-nu au fost calculate/avizate de către personalul medical și aprobate de către conducerea unităților de învățământ meniurile servite copiilor
-nu este prevăzut gramajul / porție, precum și lista de alergeni
-nu este efectuat triajul personalului la intrarea în tură
-meniurile se transportă cu un mijloc de transport neautorizat
-nu există suficiente lăzi de transport izoterme pentru transportul meniurilor
-nu există toate spatiile de prelucrare preliminară a alimentelor prevăzute în ordinul Ministerului Sănătății nr.976/1998 actualizat (spații pentru legume, carne, ouă)
-nu există o procedură scrisă privind efectuarea dezinfecției în unitate
-ustensilele pentru efectuarea curățeniei nu sunt marcate corespunzător spațiilor în care acestea se folosesc
-nu au putut fi prezentate cursurile de igienă și fișele de aptitudini ale personalului și dovada privind efectuarea operațiunilor de combatere a insectelor și rozătoarelor
În urma problemelor constatate, inspectorii sanitari au aplicat o amendă în cuantum de 25.000 lei conform HG nr. 857/2011 și au efectuat prescripții și recomandări pentru remedierea deficiențelor.
Direcția de Sănătate Publică Arad recomandă reprezentaților unităților de învățământ/asociaților de părinți să viziteze unitățile de catering care asigură mâncare copiilor, înaintea încheierii contractelor cu acestea, pentru a se asigura că sunt respectate normele igienico-sanitare privind producerea, transportul și servirea meniurilor destinate copiilor.