DGASPC ARAD A INAUGURAT UN CENTRU MODERN DESTINAT COPIILOR CU DIZABILITĂȚI MINTALE DIN JUDEȚUL ARAD
21.02.2024 ⋅ 0 comentarii
Centrul de zi şi recuperare pentru copii cu dizabilităţi mintale "SIMBA" cu o capacitate de 76 de locuri, a fost inaugurat, miercuri, pe strada Tudor Vladimirescu nr. 8-10 din municipiul Arad, făcând parte dintr-un proiect mai amplu care a urmărit reabilitarea/moderizarea/dotarea centrelor prin care se oferă servicii specializate la cele mai înalte standarde copiilor cu dizabilități.
La finalul anului trecut DGASPC Arad a finalizat implementarea proiectului "Construirea a două case de tip familial Hansel si Gretel și Reabilitarea unui centru de zi si recuperare pentru copii cu dizabilităţi mintale Simba", cod MySMIS: 130484
Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8, Obiectivul Specific 8.3 - Creşterea gradului de acoperire cu servicii sociale.
Valoarea totală a proiectului: - 5.217.162,99 lei, inclusiv TVA - finanţare nerambursabilă: 4.614.986,97 lei
- valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR: 3.230.490,96 lei
- 602.176,02 lei cheltuieli neeligibile, care include contribuţia DGASPC Arad în sumă de 92.300,29 lei, reprezentând 2% din valoarea eligibilă a proiectului.
Numai investiția în Centrul de zi şi recuperare pentru copii cu dizabilităţi mintale "SIMBA"Centrul "SIMBA" se ridică la suma de 2.072.290,11 lei.
Copiii cu dizabilităţi mintale, inclusiv autism şi familiile acestora din municipiul Arad, dar şi din localităţile limitrofe beneficiază, astfel, de servicii specializate de recuperare la cele mai înalte standarde. De asemenea, prin deschiderea acestui centru se urmăreşte prevenirea abandonului şi a instituţionalizării copiilor cu astfel de afecţiuni, prin asigurarea pe timpul zilei a unor activităţi de îngrijire, abilitare/reabilitate, recuperare, socializare, dezvoltarea autonomiei personale şi a deprinderilor de viaţă independentă, cât şi a unor activităţi de consiliere şi sprijin pentru părinţi sau reprezentanţii legali. În Centrul de zi şi recuperare pentru copii cu dizabilităţi mintale "SIMBA" copiii vor beneficia inclusiv de kinetoterapie, logopedie, consiliere psihosocială şi suport emoţional. În centru lucrează trei psihologi, doi logopezi, doi referenţi educatori, doi psihopedagogi, un asistent social, un kinetoterapeut şi un maseur.
"Pentru că ştim că nu există astfel de servicii la nivelul tuturor localităţilor din judeţ, iar copii cu probleme sunt în tot judeţul, vom avea şi echipe mobile care să vină în sprijinul beneficiarilor acasă la ei. Nu vom acoperi toate solicitările, dar ne dorim să mai dezvoltăm proiecte similare cel puţin în marile oraşe din judeţ", a declarat directorul DGASPC Arad, Erika Stark.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Iustin Cionca, a declarat că va sprijini înfiinţarea de noi centre. "Îmi doresc să acordăm genul acesta de servicii tuturor copiilor aflaţi în această situaţie şi familiilor din care provin. Astăzi am făcut această investiţie în municipiu, dar în viitor vom avea proiecte similare cât mai aproape de beneficiarii din judeţ", a mai declarat Iustin Cionca.
Printre alte dotări de ultimă oră, Centrul de zi şi recuperare pentru copii cu dizabilităţi mintale "SIMBA" dispune și de o cameră senzorială care are rolul de a dezvolta funcţiile senzoriale ale copiilor, pentru a se putea adapta mai ușor la mediul înconjurător.
Specialiștii spun că fără o bună integrare senzorială, procesul de învăţare este deficitar, copilul nu se simte bine şi întâmpină dificultăţi în rezolvarea şi îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi. Integrarea senzorială are ca obiectiv principal facilitarea procesului de învăţare astfel încât copilul să devină un adult autonom şi integrat în societate. Toate activităţile desfăşurate în cadrul acestei terapii sunt menite să ajute modularea sistemului nervos, să organizeze şi să integreze informaţiile provenite din mediul înconjurător, rezultând răspunsuri viitoare adaptative. Terapia de integrare senzorială ar trebui să fie una din componentele planului complex de intervenţie pentru recuperarea copiilor cu anumite tulburări sau dizabilităţi.
Conform datelor înregistrate, la nivelul județului Arad sunt declarați peste 400 de copii diagnosticaţi cu dizabilităţi mintale, cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani.
Cu ocazia inaugurării noului Centrul de zi şi recuperare pentru copii cu dizabilităţi mintale "SIMBA" colegii din DGASPC Arad au ținut un mic moment de reculegere în memoria celei care a fost Elisabeta (Pota) Burcă, fostul șef al Centrului de Consiliere și Recuperare pentru Persoane cu Tulburare de Spectru Autist din Arad și care a contribuit la scrierea proiectului în vederea obținerii finanțării, o profesionistă iubită și îndrăgită de sute de copii diagnosticați cu autism și care și-a dorit ca aceștia să beneficieze de servicii de calitate într-un centru modern și dotat la standarde înalte de calitate.
Director general
Erika Stark
Sursa: ARQ