„Delta Bucureștiului“, proiectat în premieră națională, la Cinematograful „Arta“ din Arad
21.09.2022 ⋅ 0 comentarii
Documentarul „Delta Bucureștiului“, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut la cinematorgraful „Arta“ din Arad, în aceeași zi în care va avea premiera în cinematografele din toată țara.
Filmul, al doilea al regizoarei cunoscută deja publicului pentru Marussia (2013), spune, prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, povestea unui teren viran pe care s-a format cea mai mare deltă urbană din lume.
La cinematograful „Arta“ din Arad filmul va fi difuzat vineri, 23 septembrie 2022, de la ora 19.00, iar accesul va fi gratuit.
În anii ‘50-‘60, la Bucureşti, nişte deţinute politice dau naştere copiilor lor într-una dintre cele mai frumoase mânăstiri din Europa centrală şi de est, transformată ulterior în Închisoarea Văcăreşti.
Astăzi, o vegetaţie sălbatică a pus stăpânire pe aceste locuri, formând un ecosistem întins pe câteva hectare cu specii protejate de plante și animale, un parc natural protejat.
„«Delta Bucureștiului» înseamnă cinci ani de filmare într-un loc în care am copilărit, un loc care a devenit un adevărat microcosmos urban, dar, mai presus de toate, pentru mine, acest proiect e despre întâlnirile extraordinare cu femei care au născut acolo, în pușcărie. M-am bucurat și m-am emoționat de diferitele reacții ale publicului internațional. Dar «Delta Bucureștiului» se adresează în primul rând spectatorilor din România. Este un film ancorat în istoria noastră recentă și în același timp un semn de întrebare aruncat spre viitor”, spune Eva Pervolovici.
„Delta Bucureștiului“, scrie Victor Morozov pentru Films in Frame, „e o poveste urbană care traversează decenii, regimuri politice, regimuri de existență… E o lecție straubiană, în definitiv: dă locului timp să existe, dă spectatorului timp să înțeleagă că pe locul acela s-au petrecut transformări grave, iar apoi locul însuși va prinde să vorbească, chemând – ca într-o supraimpresiune istorică – tot trecutul, făcându-l complet străveziu pentru privirea noastră.”
Filmul a avut premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania.
Premiat în 2021 la Toronto International Women Film Festival - Cel mai bun documentar, Berlin Film Week - Cel mai bun scenariu și nominalizat la Ethocineca, Viena, pentru premiul de Excelență în Antropologie Vizuală, „Delta Bucureștiului“ este o producţie Marmitafilms și Strada Film Internațional în co-producţie cu Neyrac Films, realizată cu sprijinul Centre National du Cinéma et de l’Image Animée, Centrului Național al Cinematografiei, La Région Nouvelle-Aquitaine et La Région Ile-de-France în parteneriat cu CNC, Societatea Română de Televiziune, La PROCIREP Société des Producteurs, L’ANGOA, La SCAM și SACEM.
Un proiect sprijinit de EAST EUROPEAN FORUM 2017.
Pe pagina de Instagram @deltabucurestiului spectatorii pot experimenta o călătorie vizuală în lumea filmului iar pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/deltabucurestiului pot afla mai multe detalii despre Delta Bucureștiului și echipa care a lucrat la realizarea sa.
Documentarul este distribuit în România de Strada Film Internațional.