Comuna Bata cu proiecte noi, festivalul de folk și o filă din istoricul satului Bulci (FOTO şi VIDEO)
27.10.2022 ⋅ 0 comentarii
Mulți dintre noi când auzim de Bata ne gândim la Festivalul Vânătorilor sau de ce nu la Festivalul de muzică Folk de la Bulci.
Comuna Bata este așezată pe malul stâng al Mureșului sau pe partea bănățeană a județului Arad, între Lipova și Birchiș, pentru cei pe care pașii nu i-au purtat niciodată pe acele locuri frumoase. Trecând de localitatea Zăbalț, șoseaua urcă purtându-te călătorule prin păduri până spre codrii Roibanului aproape de Bata, iar atunci când pădurea se deschide încet apar casele satului Bata, acolo unde an de an, Badea Ion organiza Festivalul Vânătorilor.
Bata este o localitate frumoasă și liniștită, curată, cu toate străzile asfaltate pentru că Badea Ion, adică primarul Ion Micurescu a reușit să implementeze multe proiecte frumoase pentru comună. Este omul care a umblat mult în lume dar pentru dânsul Bata a rămas locul unde s-a născut și a trăit de o viață, locul care i-a rămas mereu la inimă, de aceea a pus mereu suflet în tot ceea ce a făcut și face pentru Bata ca primar.
Centru Comunitar Integrat
De data asta am dorit să mergem la Primărie pentru a aborda un nou subiect legat de o altă investiție frumoasă pentru comună și de ce nu despre un alt festival de anvergură care are loc an de an în comuna Bata, mai precis de Festivalul Folk de la Bulci. Primarul Ion Micurescu nu era în Primărie din păcate, dar am stat de vorbă cu viceprimarul Ladislau Heleport și cu Adina Laurenzi, asistent social și managerul unui proiect care va prinde în curând viață la Bata. „Avem un proiect care se derulează prin programul PORR 2014-2020 prin care vom moderniza o clădire, care în trecut era MUZEU ȘCOLAR și care după o reabilitare totală va primi destinația de Centru Comunitar Integrat. După finalizarea lucrărilor de reabilitare Centrul va fi dotat cu mobilier nou și echipamente medicale. De asemenea, Centrul va beneficia și de un scutter electric pentru deplasarea personalului la bolnavii din comună. Acest proiect își propune promovarea incluziunii sociale și combaterea sărăciei, iar termenul de implementare a proiectului este până la finalul anului viitor, finanțarea proiectului fiind asigurată prin Axa prioritară 8 privind dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale. Proiectul este în valoare de o sută de mii euro și va oferi servicii medicale, sociale și educaționale. Prin Directia de Sănătate Publică am obținut și un post de asistent medical comunitar care se va deplasa la domiciliul celor cu probleme de sănătate pentru tratamente, care este plătit prin D.S.P. Ne bucură faptul că putem implementa un astfel de poiect deoarece avem mulți vârstnici care s-ar deplasa greu până la dispensar, iar prin acest proiect domnul primar Ion Micurescu a dorit să venim în sprijinul celor vîrsnici”, ne-a povestit Adina Laurenzi.
Alte proiecte în derulare
Am stat de vorbă și cu viceprimarul comunei Ladislau Heleport care ne-a relatat despre alte proiecte in care primăria Bata este angrenată. „Avem un proiect în derulare care se referă la construcția noii capele mortuare din Țela, fiind un proiect finanțat de Primărie și de Consiliul Județean Arad, în valoare de 450 mii lei. Un alt proiect câștigat este implementarea și construcția unei piste de biciclete pe o lungime de 4 km, având un traseu între biserica ortodoxă din Țela și biseica ortodoxă din Bacăul de Mijloc, iar traseul acesteia va fi paralel cu DJ 682. Mai avem o pistă de biciclete aici în Bata pe o lungime de 1 kilometru care s-a finalizat anul trecut și merge în paralel cu DC 82 Bata – Lalașinț. De asemenea prin Programul Anghel Saligny avem un proiect pentru alimentare cu apă în toată comuna fiind prinși în Ordonanța de Guvern pe lista de finanțări. Este un proiect mare, necesar comunității noastre”, susţine Ladislau Heleport.
În continuare am abordat subiectul Fesivalului de la Bulci. „La Bulci a avut în acest an o ediție specială, a fost ediția XIV-a și a fost cea mai reușită dintre toate fiind ediție WOODSTOCK. Festivalul de muzică Folk de la Bulci este de fapt o continuare a festivalului de folk American din orașul BETHEL-New York. Anul acesta s-au împlinit 53 de ani de la primul festival american de acest gen, de aceea noi am dorit o continuare pe pământ românesc. Inițiatorul acestui festival am fost eu fiind sprijinit prin Centrul Cultural Județean Arad și ajutat de Adi Șimon și Ionel Costin. În anul 2009 pe 8 august, a avut loc primul festival de folk la Bulci, iar de atunci acest festival are loc an de an, iar de la ediția V-a am fost sprijinit și de sponsori, care m-au ajutat atât financiar, cât și la organizarea festivalului și aici nu pot să nu amintesc și de Orlando Toader. Festivalul a avut întotdeauna partener și Primaria Bata și pe această cale vreau să multumesc domnului primar Ion Micurescu. Evenimentul a luat amploare de la un an la altul, iar de la ediția VI-a festivalul se derulează pe parcursul a două zile. Pot sa spun cu mândrie că anul acesta am avut în cele două zile peste 7.000 de persoane care au participat la eveniment. Mulți dintre aceștia au venit încă de joi după masă și s-au campat în zona festivalului. Este un festival care a adunat fani inclusiv din București sau Cluj, dar am avut oaspeți și din Franța care vin în fiecare an, sau chiar din California și Brazilia. Ceea ce pot să mai spun este faptul că nu s-a întâmplat nici un incident sau scandaluri pe timpul festivalului, ținând cont de faptul că erau atât de multe persoane, ba mai mult toate corturile și mașinile au fost campate în linie astfel încât nu s-au creat neplăceri în deplasarea celor veniți. Am avut artiști de seamă precum Nicu Alifantis, Mircea Baniciu & Band (Teo Boar& Vlady Cnejevici), Adrian Ivanițchi, Mircea Bodolan, Florian Pittiș, Romeo Mocanu, Daniel Julean& Nicoleta Brola, Claudia Șerdan și alții. Am amenajat locul înainte de festival, avem forate și două fântâni, am construit un grup social cu apă curentă, iar până la anul viitor vom instala două branșamente electrice, unul pentru scenă și unul pentru agenții comerciali. Desigur că ne dorim condiții mai bune și pe partea logistică și aici mă refer la mâncare și cazare, cel puțin pentru artiști și de ce nu și alți parteneri sau sponsori ca împreună să putem face din acest festival unul la nivel de țară cel puțin. Locul unde se desfășoară festivalul este unul foarte liniștit, în natură și cred că tocmai acest fapt atrage tot mai mulți fani de la un an la altul”, susţine viceprimarul.
Având în vedere că Ladislau Heleport este un fiu al satului Bulci și un cunoscător al istoriei acestui tărâm atât de verde și liniștit am vorbit şi despre istoria acestor meleaguri.
„Localitatea Bulci are o istorie foarte veche, începând undeva pe la 1200 și ceva, dar care la un moment dat a fost ars și pustiit ca apoi după aproape 200 de ani să renască din nou (n.r. vezi video), dar dincolo de acest fapt la Bulci a fost și un castel care a aparținut până în 1947 familiei Mocioni-Stârcea, care și-au lăsat frumos amprenta pe vatra satului prin frumoasele clădiri ale domeniului pe care l-a stăpânit aici, clădiri care astăzi sunt în paragină din păcate, deși au fost o speldoare pe timpul cât erau Mocioneștii aici. Aveau conacul unde locuiau, locuințe pentru angajați și o bibliotecă îmensă, aveau parcuri, grajduri pentru caii de paradă, magazie de cereale pentru cai. Apoi în ambele capete ale grajdului au construit câte trei garaje de fiecare parte pentru mașini, aveau seră de flori și seră de legume încălzite cu instalații de abur cald, aveau ghețărie și atelier mecanic unde funcționa un motor cu abur cuplat la un generator de curent la 110 volți, care la rându-i încărca o serie de acumulatori ce asigurau iluminatul de după-masa până a doua zi. Aveau în parcuri tot felul de arbori și arbuști exotici, dar dincolo de acest fapt se purtau foarte frumos cu sătenii, erau foarte cultivați și cu bun simț. Se spune că niciodată nu au ridicat tonul la angajați, iar expresia «te rog frumos» și cuvântul «mulțumesc» era ceva normal. Regele Mihai era un prieten bun cu familia Mocioni, fapt care se observă și din faptul că ieșeau în natură cu Jeep-ul regelui (n.r. mai multe detalii în videoclip și foto). Cu siguranță familia Mocioni nu s-a gândit atunci că la doar câțiva metri distanță de magazia lor peste zeci de ani aici se va ține unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică folk din țară. Dar istoria merge de multe ori mână în mână cu... muzica”, a încheiat viceprimarul Ladislau Heleport.
Sursa: ARQ