Ce sunt hemoragiile subcutanate?
20.05.2024 ⋅ 0 comentarii
Hemoragiile subcutanate sau intradermice reprezintă sângerări ce au loc la nivelul pielii, provenind din vasele de sânge de calibru mic situate în piele și sub piele. Aceste sângerări se manifestă cel mai adesea sub formă de echimoze sau vânătăi. Deși, în general, nu sunt situații grave, ele pot indica prezența unor patologii subiacente.
Vânătaia este cel mai frecvent tip de hemoragie subcutanată. De obicei, aceasta apare sub diverse nuanțe: albastruie, mov, roșiatică sau chiar verde, în urma unui traumatism de intensitate variabilă. Vânătăile pot fi clasificate în mai multe categorii:
Hemoragiile subcutanate sau vânătăile pot apărea la orice persoană, indiferent de vârstă și sex. Cu toate acestea, anumite categorii de persoane sunt mai predispuse la a dezvolta vânătăi:
Există și o serie de patologii care produc vânătăi la pacienții bolnavi, precum:
Leziunile traumatice, din viața de zi cu zi sau din timpul sporturilor sau accidentelor casnice, sunt cea mai frecventă cauză a apariției hemoragiilor subcutanate. Chiar și lovirea ușoară de un obiect, căzăturile minore sau loviturile din timpul sportului, pot produce hemoragii la nivelul pielii.
Alte cauze includ:
De cele mai multe ori, singurul simptom al acestei hemoragii este apariția unei vânătăi. Indiferent de tipul de vânătaie, aceasta se poate însoți de alte simptome precum durerea, tumefierea, rigiditate la atingere.
Pacienții cu patologii subiacente, care duc la apariția hemoragiilor subcutanate, vor avea semnele și simptomele bolii respective.
Medicul va stabili diagnosticul prin examinarea zonelor afectate, inspectarea și palparea ușoară și profundă a fiecărei leziuni. Acesta vă va pune întrebări despre:
Dacă medicul suspectează prezența unei patologii de fond, acesta va recomanda consulturi de specialitate, precum consultul la un medic hematolog, și teste paraclinice precum:
Dacă nu este vorba despre o afecțiune subiacente, hemoragiile subcutanate pot fi tratate acasă, prin remedii naturale. Medicul va recomanda să:
Dacă vânătaia nu dispare doar prin aceste metode, medicul va recomanda ulterior tratament specific sau vă va recomanda să opriți un alt tratament medicamentos pe care îl luați. Pentru vânătăile cauzate de o boală de fond, aceasta va trebui investigată și tratată de către medicul specialist.
De obicei, hemoragiile subcutanate apar în urma unui traumatism prin impact direct. Dacă aplicați gheață imediat după ce a avut loc traumatismul, puteți evita apariția unei vânătăi. Purtați echipament de protecție dacă participați la sporturi de contact, pentru a preveni traumatismele.
Dacă ați fost diagnosticat cu o altă patologie, asigurați-vă că urmați tratamentul recomandat de către medic, pentru a evita înrăutățirea simptomelor și apariția complicațiilor.
Hemoragiile subcutanate sunt, în majoritatea cazurilor, minore și nu semnifică o patologie severă, fiind tratate cu ușurință acasă. Acestea dispar de cele mai multe ori în până la 2 săptămâni.
Pacienții care au însă vânătăi ca un semn al altor patologii, au prognostic variabil în funcție de afecțiunea de fond și de gradul ei de severitate. Pentru a nu vă înrăutăți prognosticul, asigurați-vă că nu opriți un tratament medicamentos și nu începeți altul, fără să vă consultați cu medicul dumneavoastră.
Hemoragiile subcutanate sunt comune și, de cele mai multe ori, inofensive. Ele apar ca urmare a traumatismelor minore și se vindecă de la sine. Totuși, în anumite cazuri, pot indica probleme medicale mai grave, iar în astfel de situații este esențial să consultați un medic pentru o evaluare detaliată și tratament adecvat. Prevenția și respectarea recomandărilor medicale sunt esențiale pentru a evita complicațiile și pentru a menține o stare bună de sănătate.
Sursa: ARQ