Casian Cleuța - copilașul de la Căsoaia care a ajuns să joace fotbal la UTA (FOTO)

02.02.2022 ⋅ 0 comentarii


Pe Casian Cleuța l-am cunoscut la Căsoaia la cabană, fiind un copilaș de câțiva anișori, un copil năzdrăvan ca toți copii, dar foarte respectuos și cu bun simț. Era îndrăgit de toți turiștii care treceau pragul cabanei, respectiv al Taberei Școlare Căsoaia, unde a crescut, pentru că părinții lui sunt cabanieri acolo.

Casian este al doilea copil al familiei Petru și Cornelia Cleuța și s-a născut în 7 martie 2002 la Ineu, însă de micuț a crescut la Căsoaia bătând mingea toată ziua, în curtea taberei cu turiștii sau chiar singur atunci când nu erau turiști cazați în tabără, reușind de câteva ori să spargă și câte un geam la cabană cu mingea. De mic colinda pădurile din jurul cabanei și se urca în arbori precum un pisoi jucăuș. Pe deasupra era și un copil hazliu și uneori ,,pontos”, dar simpatic, astfel că toată lumea îl îndrăgea și nu de puține ori cei care reveneau la cabană întrebau de Casy.

Școala primară a început-o la Arăneag, apoi în semestru doi din clasa IV-a împreună cu un prieten de vârsta lui tot din Arăneag, se înscriu și dau probă sportivă la Clubul Sportiv de fotbal din Ineu – secțiunea copii, probă susținută cu antrenorul echipei, Petre Pintilie. Casian a fost admis și timp de trei ani a jucat în cadrul acelei echipe. Era încă elev în clasa IV-a la școala din Arăneag și de patru ori pe săptămână tatăl său îl ducea la antrenamente și la meci, pentru că aveau antrenamente de trei ori pe săptămână, apoi urma un meci.

La juniorii UTA-ei după trei ani la CS Ineu

Din clasa a V-a, părinții hotărăsc să-l mute pe Casian la Școala Gimnazială din Ineu, pentru a-i fi mai ușor, fiind cazat la Internatul liceului Mihai Viteazu din Ineu, împreună cu alți copii de vârsta lui. După trei ani petrecuți în cadrul C.S.Ineu, cu multe antrenamente și meciuri jucate nu numai la Ineu, ci chiar și în Franța, antrenorul  Petre Pintilie, vede un potențial mare în Casian și se decide să-l înscrie pentru selecție la echipa de juniori a clubului UTA. Și de această dată Casian trece proba cu brio și este admis în echipa de juniori de la UTA. Aici îl are ca antrenor pe Alexandru Gaica și activează în cadrul echipei aproximativ un an și jumătate, după care UTA s-a unit cu Atletico iar Casian a jucat și aici doi ani de zile, avându-l antrenor pe Mircea Aslău. Urmează un alt pas în față pentru jucătorul de la UTA și astfel Casian Cleuța joacă în campionatul U 17, având același antrenor, Mircea Aslău, după care urmează un alt pas și Casian joacă în cadrul campionatului U 19, avându-i antrenori pe Costel Bogoșel, Mihai Petcuț și Sandu Țamboi, timp în care Casian a făcut progrese mereu pe teren. De-a lungul carierei de fotbalist a jucat ca vârf, mijlocaș stânga, mijlocaș dreapta, iar în ultima perioadă a jucat și ca fundaș.

Întrebări şi răspunsuri

Având în vedere că ne-am dorit să-l cunoaştem mai bine, i-am luat un scurt interviu.

Dragă Casian ce te-a determinat să alegi fotbalul ca sport și pe unde te-a purtat pasiunea ta prin lume?

- Mi-a plăcut de micuț, toată ziua băteam mingea, mai spărgeam și câte un geam, dar tata mă înțelegea, însă mă mai certa uneori, dar cam atât.

Când am jucat la C.S.Ineu am fost în Franța într-un turneu, cred că aveam vreo 11 ani,  echipa noastră a participat la acel turneu și am obținut locul 3, jucând cu echipe din Portugalia, Italia, Franța ca țară gazdă, dar am avut turneu și în Ungaria la Gyula unde a fost un turneu intercluburi, apoi în județ și în țară. Am jucat în Liga a IV-a la U17, echipa calificându-se în grupa Elite, noi fiind primii care am calificat echipa în grupa Elite. La UTA am avut campionate în țară și cantonamente în Austria, Moneasa și Valea lui Liman în Timiș.

- Unde joci în momentul de faţă?

- Acum activez în cadrul Clubului Sportiv Frontiera Curtici, unde sunt împrumutat de UTA, pentru un sezon, iar în cadrul echipei joc ca fundaș dreapta sau fundaș central, dar îmi doresc să pot juca în Liga I. Îmi doresc să performez în acest sport pentru că este pasiunea din care vreau să fac o profesie. Mă caracterizează seriozitatea în primul rând, ambiția de a urca mai sus în sport, ambiția de a performa. Am terminat Liceul Silvic la Arad, pentru că am iubit natura și pădurea de copil, am crescut alături cu arborii pădurii și nu puteam alege altceva, însă fotbalul este pasiunea sufletului meu. Îmi doresc să ajung un sportiv profesionist, să pot juca la nivel național.

- Casian, aș vrea să te mai întreb ceva. Cine au fost cei care te-au susținut, te-au sprijinit și încurajat în acești zece ani de când practici acest sport?

- În primul rând tatăl meu, Petrică Cleuța, care a fost necondiționat alături de mine în fiecare clipă. Fără el nu aș fi putut performa. Apoi mama mea, Cornelia Cleuța și pe această cale vreau să le mulțumesc, pentru că am părinți minunați și nu în ultimul rând antrenorii mei cărora vreau să le mulțumesc și lor pentru tot, în special d-lui Costel Bogojel, Mihai Petcuț și Sandu Țamboi. Sunt oameni pe care nu pot să-i uit niciodată și cărora vreau să le mulțumesc încă odată.

- O ultimă întrebare, și aș vrea să-mi răspunzi exact așa cum simți. Ce anume te leagă de Căsoaia?

- Mă leagă totul, dar în primul rând copilăria mea. Întotdeauna mă întorc cu drag acolo, pentru mine a fost casa mea, chiar dacă avem casă în Arăneag, dar Căsoaia a fost și este locul copilăriei mele. Iubesc acel loc, am fost atât de supărat când s-a dărâmat vechea cabană din lemn, încât înainte de a băga excavatorul în perții clădirii am spart toate ferestrele cu mingea. Era construită în 1935 dar era tare ca o cetate și mi-a părut tare rău după ea. A fost casa pe care eu am știut-o de copil. Dar important este faptul că am o familie care mă susține și sunt mereu alături de mine, iar acest lucru mă face să merg înainte spre ceea ce îmi doresc.

- Casian, redacția ziarului online www arq.ro îți doreşte succes deplin și să-ți împlinești visul!

- Vă mulţumesc.

***

Se spune că adevăratele valori se nasc la sate și așa este, pentru că acei copii de la sate au fost învățați cu greutățile vieții de mici, nu numai cu binele, iar acest lucru i-a învățat să se descurce, să învețe mereu pentru a răzbi în viață, iar tocmai aceasta le-a deschis mintea și au ajuns de multe ori sus pe scara valorilor. Cine s-ar fi gândit în urmă cu 15 ani că un copil ștrengărel tocmai din Arăneag, crescut la Căsoaia va ajunge să joace fotbal la UTA? Dar Dumnezeu, la urma urmei are planurile lui cu fiecare dintre noi...


 

fashiondays.ro