Național Stire

Argint și bronz pentru sportivii români la Cupa Mondială de Paraclimbing de la Innsbruck

28.06.2021 ⋅ 0 comentarii

Căpitanul Lotului Național de Paraclimbing, Răzvan Nedu a câștigat argintul la categoria visually impaired B1, iar Angelo Simionescu a urcat pe a treia treaptă a podiumului la aceeași categorie. 7 sportivi au reprezentat România la Cupa Mondială de Paraclimbing care s-a desfășurat în perioada 22-24 iunie la Innsbruck, Austria.

Ionela Grecu a obținut locul 4 la categoria B3 feminin a sportivilor cu deficiențe de vedere. A fost foarte aproape să prindă finala, având în vedere că este la prima participare la o competiție. Valentin Moise la categoria B2 a obținut locul 5, fiind tot prima lui competiție. 

Radu Hojda a avut cele mai grele trasee din calificări și a obținut locul 10 la categoria RP3. Andrei Popa-Florea a învățat că e bine să aibă mai multă răbdare cu dizabilitatea lui. El a obținut locul 10 la categoria RP2. 

Vasile Coliban a avut competitori puternici, ceea ce l-a motivat să se antreneze în continuare și mai intens. El o obținut locul 11 la categoria sportivilor de performanță amputați AL1.

Răzvan Nedu : “A fost un concurs greu, dar am demonstrat că pot să îmi depășesc limitele și să obțin o medalie pentru România. Medalia de argint reprezintă o motivație în plus pentru mine pentru următoarele concursuri, dar și un mesaj pentru toți sportivii și tinerii cu dizabilități că nimic nu este de necucerit. A nu vedea este pentru mulți un obstacol. Pentru mine este oportunitatea de a fi mai bun. “

Claudiu Miu – Fondator Climb Again și coordonatorul Lotului Național de Paraclimbing: “Rezultatele de la Innsbruck vin după o pauză competițională lungă și multă muncă. Răzvan a fost la un pas de aur și evoluția lui la categoria B1 a fost extraordinară, dat fiind faptul că multe reguli de concurs s-au modificat. Cât despre Angelo, este o mare surpriză. El a început escalada acum 2 ani și a ajuns la 16 ani să aibă o astfel de performanță. Pentru noi urmează alte competiții puternice pentru care ne pregătim, și anume Cupa Mondială de la Briancon din Franța, Campionatul Mondial din Rusia și Cupa Mondială din SUA.” 

Sportivii B1 sunt complet nevăzători , Sportivii B2 au o acuitate vizuală de până la 2/60 și / sau un câmp vizual mai mic de 5%. Sportivii din categoria B3 au între 2/60 și 6/60 acuitatea vizuală și un câmp vizual între 5% și 20%. Sportivii din categoria RP pot avea tulburări neurologice sau fiziologice care pot fi foarte diferite. Unii sportivi din clasele RP au nevoie de un scaun cu rotile, în timp ce alții sunt limitați de alți factori (flexibilitate, coordonare, forță). 

Lotul de Paraclimbing al României este sprijinit în acest an de Fundația Superbet, Decathlon România, Viva Credit, Zuzu, Kaufland, FRAE și Comitetul Paralimpic Român. 

Asociația Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) , fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă.  Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.

Credite foto : Stytse van Slooten, Lena Drapella


fashiondays.ro