Stire

Aradul – pe locul 8 în țară în ceea ce privește puterea de cumpărare

31.10.2024 ⋅ 0 comentarii


Potrivit unei analize realizate de NIQ GfK, companie care analizează comportamentele consumatorilor din întreaga lume, județul Arad se află pe locul opt în România în ceea ce privește puterea de cumpărare.

9.283 de euro este, conform raportului amintit, puterea de cumpărare medie a unui locuitor din județul Arad. Asta, în condițiile în care, pe primul loc în topul național se află Bucureștiul, cu o putere de cumpărare de 18.580 de euro, care este asemănătoare cu media europeană. Capitala este urmată în clasament de Cluj, cu 14.598 euro și Timiș, cu 14.098 euro. De menționat însă că în top 10, Aradul este urmat de județe precum Constanța și Alba, cu o putere de cumpărare de 9.280, respectiv 9.271 euro.

La nivel european, puterea de cumpărare a atins, anul acesta, o medie de 18.768 de euro per capita, scrie hotnews.ro.

România ocupă poziția a 32-a, cu o puterea de cumpărare de 9.092 euro, clasamentul fiind deschis de Liechtenstein, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 70.180 de euro, Elveția, cu 52.566 și Luxemburg, cu o putere de cumpărare de 41.785 euro. „La 3,9%, creșterea nominală a puterii de cumpărare în Europa este semnificativ mai moderată decât în cei doi ani precedenți. În același timp, însă, rata inflației este și ea în scădere, ceea ce înseamnă că cel puțin creșterea prețurilor de consum ar trebui absorbită. Din fericire, tendința țărilor cu putere de cumpărare mai slabă este de a înregistra o rată de creștere a puterii de cumpărare mai ridicată, ceea ce înseamnă că decalajul puterii de cumpărare în Europa continuă să se reducă, iar veniturile converg încet. Cu toate acestea, diferențele dintre țări și în interiorul țărilor rămân mari în 2024”, susține Markus Frank, expert în domeniul soluțiilor de geomarketing al NIQ-GfK.

Puterea de cumpărare este o măsură a venitului disponibil după deducerea impozitelor și a contribuțiilor caritabile și include, de asemenea, orice beneficii de stat primite. Studiul indică nivelurile puterii de cumpărare pe persoană, pe an în euro și ca indice. Puterea de cumpărare NIQ GfK se bazează pe venitul nominal disponibil al populației, ceea ce înseamnă că valorile nu sunt ajustate la inflație. Calculele se efectuează pe baza veniturilor și câștigurilor raportate, a statisticilor privind beneficiile guvernamentale, precum și a previziunilor economice furnizate de institutele economice, scrie adevărul.ro.


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro